Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
40 min.

Pełna ziemniaków, makaronu, cebuli, masła i sera śmietankowego smakuje podobnie do pierogów i jest świetna! Szybko i łatwo się ją przyrządza. Podawać z ulubionymi warzywami.

Składniki:

  • 9 niegotowanych dużych płatów makaronu lasagne
  • 1 cebula, pokrojona w piórka
  • 115 g masła
  • 130 g płatków ziemniaczanych (lub ugotowanych ziemniaków)
  • 225 g serka śmietankowego

Przygotowanie:

1Nagrzać piekarnik do 175°C.

2Ugotować płaty lasagne zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzić, osuszyć ręcznikiem papierowym i przełożyć wilgotną ściereczką, aby utrzymać wilgotność ALBO spryskać każdy płat lasagne tłuszczem w sprayu LUB lekko posmarować olejem.

3W dużej patelni, na średnim ogniu, przez 5 minut podsmażać na maśle cebulę.

4Przygotować puree ziemniaczane z płatków ziemniaczanych (lub ugotowanych ziemniaków) zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ale nie dodawać mleka. Dodać serek śmietankowy i starannie wymieszać.

5Umieścić 3 płaty makaronu lasagne na dnie lekko nasmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego o wymiarach 23×33 cm. Przykryć połową mieszanki ziemniaczanej. Na to położyć kolejne 3 płaty makaronu, a następnie pozostałą połowę mieszanki z ziemniakami. Zakończyć warstwą z pozostałych 3 płatów makaronu, a następnie posypać podsmażoną cebulką.

6Piec w temperaturze 175°C przez 20 minut lub do czasu, kiedy potrawa zacznie bulgotać. Przed pokrojeniem pozostawić na 5 minut by lasagne przestygła.

Porcja dla:

6 osób