20 min.
20 min.
40 min.
Pełna ziemniaków, makaronu, cebuli, masła i sera śmietankowego smakuje podobnie do pierogów i jest świetna! Szybko i łatwo się ją przyrządza. Podawać z ulubionymi warzywami.
Składniki:
- 9 niegotowanych dużych płatów makaronu lasagne
- 1 cebula, pokrojona w piórka
- 115 g masła
- 130 g płatków ziemniaczanych (lub ugotowanych ziemniaków)
- 225 g serka śmietankowego
Przygotowanie:
1Nagrzać piekarnik do 175°C.
2Ugotować płaty lasagne zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzić, osuszyć ręcznikiem papierowym i przełożyć wilgotną ściereczką, aby utrzymać wilgotność ALBO spryskać każdy płat lasagne tłuszczem w sprayu LUB lekko posmarować olejem.
3W dużej patelni, na średnim ogniu, przez 5 minut podsmażać na maśle cebulę.
4Przygotować puree ziemniaczane z płatków ziemniaczanych (lub ugotowanych ziemniaków) zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ale nie dodawać mleka. Dodać serek śmietankowy i starannie wymieszać.
5Umieścić 3 płaty makaronu lasagne na dnie lekko nasmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego o wymiarach 23×33 cm. Przykryć połową mieszanki ziemniaczanej. Na to położyć kolejne 3 płaty makaronu, a następnie pozostałą połowę mieszanki z ziemniakami. Zakończyć warstwą z pozostałych 3 płatów makaronu, a następnie posypać podsmażoną cebulką.
6Piec w temperaturze 175°C przez 20 minut lub do czasu, kiedy potrawa zacznie bulgotać. Przed pokrojeniem pozostawić na 5 minut by lasagne przestygła.
Porcja dla:
6 osób