Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
60 min.
60 min.
Całkowity czas:
75 min.
75 min.
Proste i niezawodne danie na każdą okazję – pieczeń z cielęciny smakuje zarówno jako danie obiadowe jak i na zimno na kanapkę.
Składniki:
- 1 kg cielęciny (mostek, gicz)
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki masła klarowanego
- 3-4 cebule dymki, posiekane
Przygotowanie:
1Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C.
2Mięso oprószyć solą i pieprzem. Na patelni roztopić masło i obsmażyć cielęcinę ze wszystkich stron. Przełożyć do brytfanki, polać masłem pozostałym ze smażenia. Posypać cebulką, przykryć i wstawić do piekarnika.
3Piec przez około godzinę, od czasu do czasu polewając pieczeń wyciekającymi sokami.
4Po upieczeniu odstawić na 10 minut, a następnie kroić i podawać.
Porcja dla:
8 osób