Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
60 min.
Całkowity czas:
75 min.

Proste i niezawodne danie na każdą okazję – pieczeń z cielęciny smakuje zarówno jako danie obiadowe jak i na zimno na kanapkę.

Składniki:

  • 1 kg cielęciny (mostek, gicz)
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 3-4 cebule dymki, posiekane

Przygotowanie:

1Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C.

2Mięso oprószyć solą i pieprzem. Na patelni roztopić masło i obsmażyć cielęcinę ze wszystkich stron. Przełożyć do brytfanki, polać masłem pozostałym ze smażenia. Posypać cebulką, przykryć i wstawić do piekarnika.

3Piec przez około godzinę, od czasu do czasu polewając pieczeń wyciekającymi sokami.

4Po upieczeniu odstawić na 10 minut, a następnie kroić i podawać.

Porcja dla:

8 osób