Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
25 min.
Całkowity czas:
95 min.

Pyszny i prosty przepis na domowy pasztet z wątróbki. Doskonały do kanapek lub na przekąskę z krakersami lub chipsami.

Składniki:

  • 3 szklanki (710 ml) wody
  • 500 g wątróbki drobiowej
  • 1 cebula, drobno pokrojona na plasterki
  • 1/4 szklanki posiekanej cebuli
  • 3 łyżki sherry

Przygotowanie:

1W garnku zagotować wodę z wątróbką i cebulą pokrojoną w plasterki. Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować przez 20 minut, aż wątróbka będzie miękka. Odstawić z ognia, odcedzić, cebulę wyrzucić.

2W blenderze zmiksować wątróbkę na jednolitą masę, dodać posiekaną cebulę, sherry, masło, sól, pieprz i gałkę i miksować, aż wszystkie składniki się połączą. Przełożyć pasztet na półmisek i uformować kopczyk. Wstawić do lodówki na 1 godzinę.

Porcja dla:

16 osób