Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Czas gotowania:
25 min.
25 min.
Całkowity czas:
95 min.
95 min.
Pyszny i prosty przepis na domowy pasztet z wątróbki. Doskonały do kanapek lub na przekąskę z krakersami lub chipsami.
Składniki:
- 3 szklanki (710 ml) wody
- 500 g wątróbki drobiowej
- 1 cebula, drobno pokrojona na plasterki
- 1/4 szklanki posiekanej cebuli
- 3 łyżki sherry
Przygotowanie:
1W garnku zagotować wodę z wątróbką i cebulą pokrojoną w plasterki. Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować przez 20 minut, aż wątróbka będzie miękka. Odstawić z ognia, odcedzić, cebulę wyrzucić.
2W blenderze zmiksować wątróbkę na jednolitą masę, dodać posiekaną cebulę, sherry, masło, sól, pieprz i gałkę i miksować, aż wszystkie składniki się połączą. Przełożyć pasztet na półmisek i uformować kopczyk. Wstawić do lodówki na 1 godzinę.
Porcja dla:
16 osób