20 min.
35 min.
115 min.
Ponieważ mięso kurczaka jest dość łagodne w smaku, warto polewać je sosem podczas pieczenia na grillu, aby ten smak wzbogacić. Pomaga to również zapobiec przypalaniu się mięsa, zwłaszcza gdy piecze się nad węglem drzewnym.
Składniki:
- 8 udek kurczaka, bez skóry
- cząstki limonki, do przybrania
Przygotowanie:
1Sos jamajki Podgrzać oliwę w małej patelni na dość małym ogniu. Wrzucić cebulę, czosnek oraz chili i smażyć, często mieszając, około 10 minut, aż cebula zmięknie i lekko się przyrumieni. Posolić.
2Wrzucić zawartość patelni do dużej płytkiej miski. Dodać przyprawy, startą skórkę oraz sok z limonki i wymieszać.
3Zrobić kilka płytkich nacięć w każdym udku, a następnie wrzucić je do miski. Obtoczyć dokładnie mięso w sosie, wcierając go w nacięcia. Przykryć miskę i marynować w temperaturze pokojowej godzinę lub w lodówce do 24 godzin.
4Zapalić węgiel drzewny pod rusztem. Gdy zostaną z niego żarzące się węgle pod warstwą szarego popiołu, wyjąć udka kurczaka z marynaty i opiekać je na ruszcie 20–25 minut, obracając i smarując często sosem, aż mięso upiecze się całkowicie.
5Można też rozgrzać opiekacz w piekarniku do dość wysokiej temperatury. Ułożyć udka na kratce brytfanny i opiekać 20–25 minut, często obracając i polewając sosem.
6Podawać udka kurczaka na gorąco, przybrane cząstkami limonki.
Porcja dla:
8 osób