Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
35 min.
Całkowity czas:
115 min.

Ponieważ mięso kurczaka jest dość łagodne w smaku, warto polewać je sosem podczas pieczenia na grillu, aby ten smak wzbogacić. Pomaga to również zapobiec przypalaniu się mięsa, zwłaszcza gdy piecze się nad węglem drzewnym.

Składniki:

  • 8 udek kurczaka, bez skóry
  • cząstki limonki, do przybrania

Przygotowanie:

1Sos jamajki Podgrzać oliwę w małej patelni na dość małym ogniu. Wrzucić cebulę, czosnek oraz chili i smażyć, często mieszając, około 10 minut, aż cebula zmięknie i lekko się przyrumieni. Posolić.

2Wrzucić zawartość patelni do dużej płytkiej miski. Dodać przyprawy, startą skórkę oraz sok z limonki i wymieszać.

3Zrobić kilka płytkich nacięć w każdym udku, a następnie wrzucić je do miski. Obtoczyć dokładnie mięso w sosie, wcierając go w nacięcia. Przykryć miskę i marynować w temperaturze pokojowej godzinę lub w lodówce do 24 godzin.

4Zapalić węgiel drzewny pod rusztem. Gdy zostaną z niego żarzące się węgle pod warstwą szarego popiołu, wyjąć udka kurczaka z marynaty i opiekać je na ruszcie 20–25 minut, obracając i smarując często sosem, aż mięso upiecze się całkowicie.

5Można też rozgrzać opiekacz w piekarniku do dość wysokiej temperatury. Ułożyć udka na kratce brytfanny i opiekać 20–25 minut, często obracając i polewając sosem.

6Podawać udka kurczaka na gorąco, przybrane cząstkami limonki.

Porcja dla:

8 osób