Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
45 min.

Pasternak pokryty oliwą i miodem, z dodatkiem czosnku i upieczony to pyszny dodatek do dań. Chrupiąca skórka i słodki miękki środek. Doprawiony świeżą miętą i szałwią.

Składniki:

  • 4 korzenie pasternaku obrane i pokrojone w grube słupki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka miodu
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 3/4 łyżeczki soli morskiej
  • czarny mielony pieprz do smaku
  • 1 łyżka posiekanej świeżej mięty
  • 1 łyżka posiekanej świeżej szałwii

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do temperatury 230 stopni C.

2Pasternak włożyć do miski i wymieszać z oliwą. Dodać czosnek, miód, sól i pieprz do smaku. Dobrze wymieszać i wyłożyć równomiernie na blachę.

3Piec przez 30 minut, aż pasternak zmięknie.

4Przełożyć do miski i wymieszać z miętą i szałwią.

Porcja dla:

4 osób