Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
30 min.
30 min.
Całkowity czas:
45 min.
45 min.
Pasternak pokryty oliwą i miodem, z dodatkiem czosnku i upieczony to pyszny dodatek do dań. Chrupiąca skórka i słodki miękki środek. Doprawiony świeżą miętą i szałwią.
Składniki:
- 4 korzenie pasternaku obrane i pokrojone w grube słupki
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka miodu
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 3/4 łyżeczki soli morskiej
- czarny mielony pieprz do smaku
- 1 łyżka posiekanej świeżej mięty
- 1 łyżka posiekanej świeżej szałwii
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do temperatury 230 stopni C.
2Pasternak włożyć do miski i wymieszać z oliwą. Dodać czosnek, miód, sól i pieprz do smaku. Dobrze wymieszać i wyłożyć równomiernie na blachę.
3Piec przez 30 minut, aż pasternak zmięknie.
4Przełożyć do miski i wymieszać z miętą i szałwią.
Porcja dla:
4 osób