Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
40 min.
40 min.
Całkowity czas:
55 min.
55 min.
Aromatyczne pieczone słodkie ziemniaki, które można podawać do mięs lub ryb, z dodatkiem sosów lub solo.
Składniki:
- 5-6 słodkich ziemniaków (batatów)
- 4-5 łyżek oleju ryżowego lub oliwy
- 1 łyżka suszonego tymianku
- kilka gałązek świeżego rozmarynu
- 3-4 ząbki czosnku
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C. Foremkę natłuścić olejem.
2Ziemniaki umyć i osuszyć. Nie obierać! Pokroić na cząstki i ułożyć warstwą w foremce. Skropić oliwą i posypać tymiankiem. Na wierzchu położyć gałązki rozmarynu i nieobrane ząbki czosnku. Oprószyć solą i pieprzem.
3Piec przez 30-40 minut.
Porcja dla:
4 osób