Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
40 min.
Całkowity czas:
55 min.

Aromatyczne pieczone słodkie ziemniaki, które można podawać do mięs lub ryb, z dodatkiem sosów lub solo.

Składniki:

  • 5-6 słodkich ziemniaków (batatów)
  • 4-5 łyżek oleju ryżowego lub oliwy
  • 1 łyżka suszonego tymianku
  • kilka gałązek świeżego rozmarynu
  • 3-4 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

1Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C. Foremkę natłuścić olejem.

2Ziemniaki umyć i osuszyć. Nie obierać! Pokroić na cząstki i ułożyć warstwą w foremce. Skropić oliwą i posypać tymiankiem. Na wierzchu położyć gałązki rozmarynu i nieobrane ząbki czosnku. Oprószyć solą i pieprzem.

3Piec przez 30-40 minut.

Porcja dla:

4 osób