Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
15 min.
Całkowity czas:
55 min.

Pyszne, pikantne krewetki. Jetem od nich uzależniony! Można użyć samodzielnie skomponowanej mieszanki przypraw. Ta sklepowa najczęsciej zawiera przyprawy takie jak: mielona papryka, chili, czosnek granulowany, cebula granulowana, oregano, tymianek, sól i pieprz.

Składniki:

  • 16 dużych krewetek, obranych i odżyłowanych
  • 8 plasterków bekonu
  • mieszanka przypraw do mięs z grilla (do smaku)

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do temperatury 230 stopni C.

2Każdą krewetkę owinąć połową plasterka bekonu i spiąć wykałaczką.

3Prostokątną blaszkę wyłożyć folią aluminiową, a następnie umieścić na blaszce kratkę do pieczenia. Krewetki ułożyć na kratce i oprószyć przyprawami z obu stron. Odstawić na 15-20 minut, aż bekon nasiąknie przyprawami.

4Piec przez 10-15 minut. Bekon powinien być chrupiący, a krewetki różowe i miękkie. Kratka sprawia, że krewetki nie nasiąkną wyciekającym z bekonu tłuszczem.

Porcja dla:

3 osób