20 min.
15 min.
55 min.
Pyszne, pikantne krewetki. Jetem od nich uzależniony! Można użyć samodzielnie skomponowanej mieszanki przypraw. Ta sklepowa najczęsciej zawiera przyprawy takie jak: mielona papryka, chili, czosnek granulowany, cebula granulowana, oregano, tymianek, sól i pieprz.
Składniki:
- 16 dużych krewetek, obranych i odżyłowanych
- 8 plasterków bekonu
- mieszanka przypraw do mięs z grilla (do smaku)
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do temperatury 230 stopni C.
2Każdą krewetkę owinąć połową plasterka bekonu i spiąć wykałaczką.
3Prostokątną blaszkę wyłożyć folią aluminiową, a następnie umieścić na blaszce kratkę do pieczenia. Krewetki ułożyć na kratce i oprószyć przyprawami z obu stron. Odstawić na 15-20 minut, aż bekon nasiąknie przyprawami.
4Piec przez 10-15 minut. Bekon powinien być chrupiący, a krewetki różowe i miękkie. Kratka sprawia, że krewetki nie nasiąkną wyciekającym z bekonu tłuszczem.
Porcja dla:
3 osób