Czas przygotowania:
60 min.
Czas gotowania:
90 min.
Całkowity czas:
150 min.

Nadzienie do tego kurczaka to boczek podsmażony z cebulą i pieczarkami, wymieszany z białym serem i doprawiony ziołami.

Składniki:

  • 1 duży kurczak, ok. 2 kg
  • sól i pieprz
  • 2 łyżki oleju
  • 100 ml wytrawnego białego wina
  • 200 ml bulionu drobiowego
  • 3 łyżki masła (w tym 1 łyżka schłodzonego)

Przygotowanie:

1Na patelni podsmażyć boczek na rumiano. Dodać pieczarki i cebulę i jeszcze chwilę smażyć. Odcedzić i odstawić aby ostygło.

2Wystudzony boczek z pieczarkami wymieszać z serem. Posiekać zioła i również wymieszać z farszem. Doprawić solą i pieprzem.

3Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C.

4Kurczaka dokładnie opłukać w środku i na zewnątrz, a następnie osuszyć. Oprószyć solą i pieprzem (wewnątrz też). Nafaszerować nadzieniem. Nałożyć farszu też do otworu szyjnego.

5Zaszyć nicią kuchenną wszystkie otwory, a kurczaka związać, aby skrzydełka i nóżki przylegały do ciała.

6W brytfance rozgrzać olej. Ułożyć w niej kurczaka w piersią w dół i piec przez 70-75 minut na najniższej półce piekarnika. Stopić 2 łyżki masła i polać kurczaka. Po upływie połowy czasu pieczenia odwrócić kurczaka na drugą stronę. Jeśli będzie zbyt spieczony, przykryć folią aluminiową.

7Upieczonego kurczaka wyjąć z brytfanki i przykryć folia aluminiową.

8Sos z brytfanki wlać do garnka, dodać wino i gotować aż się zredukuje do około połowy. Dodać bulion i gotować dalej.

9Zdjąć garnek z ognia, dodać schłodzone masło pokrojone na małe kawałki i szybko wymieszać, najlepiej blenderem. Sprawdzić smak i doprawić w razie potrzeby.

10Kurczaka pokroić na 4 części. Osobno podawać sos.

Porcja dla:

4 osób