60 min.
90 min.
150 min.
Nadzienie do tego kurczaka to boczek podsmażony z cebulą i pieczarkami, wymieszany z białym serem i doprawiony ziołami.
Składniki:
- 1 duży kurczak, ok. 2 kg
- sól i pieprz
- 2 łyżki oleju
- 100 ml wytrawnego białego wina
- 200 ml bulionu drobiowego
- 3 łyżki masła (w tym 1 łyżka schłodzonego)
Przygotowanie:
1Na patelni podsmażyć boczek na rumiano. Dodać pieczarki i cebulę i jeszcze chwilę smażyć. Odcedzić i odstawić aby ostygło.
2Wystudzony boczek z pieczarkami wymieszać z serem. Posiekać zioła i również wymieszać z farszem. Doprawić solą i pieprzem.
3Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C.
4Kurczaka dokładnie opłukać w środku i na zewnątrz, a następnie osuszyć. Oprószyć solą i pieprzem (wewnątrz też). Nafaszerować nadzieniem. Nałożyć farszu też do otworu szyjnego.
5Zaszyć nicią kuchenną wszystkie otwory, a kurczaka związać, aby skrzydełka i nóżki przylegały do ciała.
6W brytfance rozgrzać olej. Ułożyć w niej kurczaka w piersią w dół i piec przez 70-75 minut na najniższej półce piekarnika. Stopić 2 łyżki masła i polać kurczaka. Po upływie połowy czasu pieczenia odwrócić kurczaka na drugą stronę. Jeśli będzie zbyt spieczony, przykryć folią aluminiową.
7Upieczonego kurczaka wyjąć z brytfanki i przykryć folia aluminiową.
8Sos z brytfanki wlać do garnka, dodać wino i gotować aż się zredukuje do około połowy. Dodać bulion i gotować dalej.
9Zdjąć garnek z ognia, dodać schłodzone masło pokrojone na małe kawałki i szybko wymieszać, najlepiej blenderem. Sprawdzić smak i doprawić w razie potrzeby.
10Kurczaka pokroić na 4 części. Osobno podawać sos.
Porcja dla:
4 osób