60 min.
120 min.
180 min.
Oliwki są obecne w kulturze ludów Morza Śródziemnego od niepamiętnych czasów. Najstarsze przekazy historyczne o uprawie wiecznie zielonych drzewek w Azji Mniejszej pochodzą sprzed sześciu tysięcy lat p.n.e. W Hiszpanii uprawę oliwek rozpoczęto już w czasach Fenicjan, a na polskich stołach oliwki to nie kulinarna moda ostatnich lat a tradycja sięgająca XIII i XIV w.
Składniki:
- udko z indyka
- włoszczyzna
- zielone lub czarne hiszpańskie oliwki
- łyżka gęstej śmietany
- suszone pomidory
- seler naciowy
- gałka muszkatołowa
- koper
- natka pietruszki
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1Sposób przyrządzenia salsy: Udko z indyka dusimy z włoszczyzną przez około 2 godziny. Po ostudzeniu wywaru, mięso oddzielamy od kości i drobno siekamy.
2Dodajemy dużo lekko rozgniecionych czarnych lub zielonych hiszpańskich oliwek, łyżkę gęstej śmietany, suszone pomidory oraz odrobinę pokrojonej w kostkę marchewki i pietruszki z wywaru.
3Seler naciowy parzymy i siekamy w drobną kostkę. Przyprawiamy do smaku. Aby wzbogacić aromat można dodać świeżą bazylię, koper oraz lubczyk.
4Sposób przygotowania klusek: Z podanych składników wyrabiamy ciasto (najlepiej dzień wcześniej). Ważne, by ciasto wyrabiać sprawnie i nie za długo.
5Na dłoni formujemy placuszek, który faszerujemy kulką salsy z hiszpańskich oliwek i zawijamy. Kształt kluski może być lekko wrzecionowaty lub po prostu okrągły.
6Gotujemy przez kilkanaście minut w osolonej wodzie, do momentu wypłynięcia na wierzch.
7Gotowe kluseczki można podsmażyć na maśle lub oliwie i delikatnie oprószyć świeżo zmielonym pieprzem.
Porcja dla:
6 osób