Czas przygotowania:
60 min.
Czas gotowania:
120 min.
Całkowity czas:
180 min.

Oliwki są obecne w kulturze ludów Morza Śródziemnego od niepamiętnych czasów. Najstarsze przekazy historyczne o uprawie wiecznie zielonych drzewek w Azji Mniejszej pochodzą sprzed sześciu tysięcy lat p.n.e. W Hiszpanii uprawę oliwek rozpoczęto już w czasach Fenicjan, a na polskich stołach oliwki to nie kulinarna moda ostatnich lat a tradycja sięgająca XIII i XIV w.

Składniki:

  • udko z indyka
  • włoszczyzna
  • zielone lub czarne hiszpańskie oliwki
  • łyżka gęstej śmietany
  • suszone pomidory
  • seler naciowy
  • gałka muszkatołowa
  • koper
  • natka pietruszki
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

1Sposób przyrządzenia salsy: Udko z indyka dusimy z włoszczyzną przez około 2 godziny. Po ostudzeniu wywaru, mięso oddzielamy od kości i drobno siekamy.

2Dodajemy dużo lekko rozgniecionych czarnych lub zielonych hiszpańskich oliwek, łyżkę gęstej śmietany, suszone pomidory oraz odrobinę pokrojonej w kostkę marchewki i pietruszki z wywaru.

3Seler naciowy parzymy i siekamy w drobną kostkę. Przyprawiamy do smaku. Aby wzbogacić aromat można dodać świeżą bazylię, koper oraz lubczyk.

4Sposób przygotowania klusek: Z podanych składników wyrabiamy ciasto (najlepiej dzień wcześniej). Ważne, by ciasto wyrabiać sprawnie i nie za długo.

5Na dłoni formujemy placuszek, który faszerujemy kulką salsy z hiszpańskich oliwek i zawijamy. Kształt kluski może być lekko wrzecionowaty lub po prostu okrągły.

6Gotujemy przez kilkanaście minut w osolonej wodzie, do momentu wypłynięcia na wierzch.

7Gotowe kluseczki można podsmażyć na maśle lub oliwie i delikatnie oprószyć świeżo zmielonym pieprzem.

Porcja dla:

6 osób