15 min.
30 min.
45 min.
Przepis na chiński smażony ryż z wieprzowiną i warzywami, ale bez ryżu. Zastępuje go tu kalafior starty na grubych oczkach tarki. Zamiast wieprzowiny można użyć kurczaka, można też dodać inne warzywa.
Składniki:
- 300 g mrożonego groszku
- 120 ml wody
- 4 łyżki oleju sezamowego
- 800 g polędwicy wieprzowej, pokrojonej w plasterki lub w kostkę
- 6 cebulek dymek, posiekanych
Przygotowanie:
1W rondelku zagotować groszek w wodzie, zmniejszyć ogień i gotować 3 minuty, aż groszek będzie miękki. Odcedzić i odstawić.
2W woku, na średnim ogniu rozgrzać 2 łyżki oleju sezamowego. Dodać wieprzowinę i smażyć, mieszając przez 7-8 minut, aż się lekko przyrumieni z każdej strony. Odłożyć mięso na talerz.
3Do woka dodać 2 łyżki oleju sezamowego i dodać większość dymki (zostawić trochę do dekoracji) oraz marchewkę. Smażyć 5 minut, mieszając, aż zmiękną. Dodać kalafior i smażyć, mieszając, ok. 4-5 minut, aż kalafior zmięknie, ale będzie nadal jędrny. Wmieszać czosnek.
4Dodać do wola usmażone mięso i sos sojowy. Mieszać i podgrzewać jeszcze 3-5 minut, aż wszystko będzie dobrze ciepłe.
5Przesunąć szpatułką zawartość woka na jego jedną stronę, a na drugą wlać roztrzepane jajka. Smażyć i mieszać jajka ok. 3-5 minut. Wmieszać warzywa z mięsem do ściętych jajek, rozbijając większe grudki szpatułką. Podawać na ciepło, dekorując dymką.
Porcja dla:
6 osób