Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
70 min.
Całkowity czas:
85 min.

Skarmelizowane pieczone warzywa w syropie z białym winem. Doskonałe do jesiennego lub zimowego obiadu.

Składniki:

  • 3 łyżki masła
  • 400 ml (3 szklanki) soku jabłkowego
  • 235 ml (1 szklanka) białego wina
  • 1/2 kg rzepy
  • 1/2 kg pasternaku

Przygotowanie:

1Sok wymieszany z winem gotować w rondlu, aż zredukuje się do około 3/4 szklanki (około 30 minut). Mieszając trzepaczką dodać masło lub margarynę.

2Rozgrzać piekarnik do 220 stopni C.

3Obrać warzywa i pokroić na kawałki wielkości 1 cm. Porozkładać na dwóch blachach do pieczenia. Polać mieszaniną z sokiem jabłkowym. Oprószyć solą i pieprzem. Potrząsać blachą, aby warzywa pokryły się sosem i przyprawami.

4Piec od czasu do czasu mieszając, aż warzywa będą miękkie i złociste (około 40 minut).

Porcja dla:

8 osób