Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
70 min.
70 min.
Całkowity czas:
85 min.
85 min.
Skarmelizowane pieczone warzywa w syropie z białym winem. Doskonałe do jesiennego lub zimowego obiadu.
Składniki:
- 3 łyżki masła
- 400 ml (3 szklanki) soku jabłkowego
- 235 ml (1 szklanka) białego wina
- 1/2 kg rzepy
- 1/2 kg pasternaku
Przygotowanie:
1Sok wymieszany z winem gotować w rondlu, aż zredukuje się do około 3/4 szklanki (około 30 minut). Mieszając trzepaczką dodać masło lub margarynę.
2Rozgrzać piekarnik do 220 stopni C.
3Obrać warzywa i pokroić na kawałki wielkości 1 cm. Porozkładać na dwóch blachach do pieczenia. Polać mieszaniną z sokiem jabłkowym. Oprószyć solą i pieprzem. Potrząsać blachą, aby warzywa pokryły się sosem i przyprawami.
4Piec od czasu do czasu mieszając, aż warzywa będą miękkie i złociste (około 40 minut).
Porcja dla:
8 osób