Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
30 min.

Pysznie prosty przepis na pożywny posiłek – wątróbka wołowa delikatnie smażona z ziemniakami. Polecam!

Składniki:

  • 500 g wątroby wołowej
  • 2 łyżki mąki
  • 4-5 młodych ziemniaków
  • 3 łyżki masła
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 pęczek koperku, posiekany

Przygotowanie:

1Wątróbkę opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Usunąć błonę zewnętrzną. Pokroić wątróbkę na małe kawałki. Obtoczyć w mące.

2Ziemniaki pokroić w plasterki i smażyć na maśle przez kilka minut, aż zmiękną i będą rumiane.

3Ziemniaki przesunąć na jedną stronę patelni i dodać wątróbkę. Jeśli potrzeba, dodać więcej masła. Smażyć przez kilka minut, od czasu do czasu mieszając. Doprawić solą i pieprzem. Przed podaniem posypać koperkiem.

Porcja dla:

4 osób