Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Czas gotowania:
20 min.
20 min.
Całkowity czas:
30 min.
30 min.
Pysznie prosty przepis na pożywny posiłek – wątróbka wołowa delikatnie smażona z ziemniakami. Polecam!
Składniki:
- 500 g wątroby wołowej
- 2 łyżki mąki
- 4-5 młodych ziemniaków
- 3 łyżki masła
- sól i pieprz do smaku
- 1 pęczek koperku, posiekany
Przygotowanie:
1Wątróbkę opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Usunąć błonę zewnętrzną. Pokroić wątróbkę na małe kawałki. Obtoczyć w mące.
2Ziemniaki pokroić w plasterki i smażyć na maśle przez kilka minut, aż zmiękną i będą rumiane.
3Ziemniaki przesunąć na jedną stronę patelni i dodać wątróbkę. Jeśli potrzeba, dodać więcej masła. Smażyć przez kilka minut, od czasu do czasu mieszając. Doprawić solą i pieprzem. Przed podaniem posypać koperkiem.
Porcja dla:
4 osób