Czas przygotowania:
20 min.
20 min.
Czas gotowania:
60 min.
60 min.
Całkowity czas:
80 min.
80 min.
Doskonały dodatek do pieczonych mięs i ryb. Można eksperymentować z różnymi warzywami korzeniowymi według uznania i apetytu.
Składniki:
- 3 marchewki
- 1 seler
- 1 rzepa
- 1 kalarepa
- 1 brukiew
Przygotowanie:
1Piekarnik nagrzać do temperatury 220 stopni C. Naczynie żaroodporne wyłożyć papierem do pieczenia.
2Warzywa obrać i pokroić w równe grube kawałki. Przełożyć do przygotowanego naczynia.
3W rondelku wymieszać oliwę z syropem i octem. Dodać czosnek i podgrzać, aby polewa była gorąca. Polać nią warzywa i obtoczyć, aby były pokryte równomiernie.
4Piec przez około 1 godzinę, przewracjąc w międzyczasie raz. Przed podaniem oprószyć solą i pieprzem.
Porcja dla:
6 osób