Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
60 min.
Całkowity czas:
80 min.

Doskonały dodatek do pieczonych mięs i ryb. Można eksperymentować z różnymi warzywami korzeniowymi według uznania i apetytu.

Składniki:

  • 3 marchewki
  • 1 seler
  • 1 rzepa
  • 1 kalarepa
  • 1 brukiew

Przygotowanie:

1Piekarnik nagrzać do temperatury 220 stopni C. Naczynie żaroodporne wyłożyć papierem do pieczenia.

2Warzywa obrać i pokroić w równe grube kawałki. Przełożyć do przygotowanego naczynia.

3W rondelku wymieszać oliwę z syropem i octem. Dodać czosnek i podgrzać, aby polewa była gorąca. Polać nią warzywa i obtoczyć, aby były pokryte równomiernie.

4Piec przez około 1 godzinę, przewracjąc w międzyczasie raz. Przed podaniem oprószyć solą i pieprzem.

Porcja dla:

6 osób