Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
25 min.
Całkowity czas:
35 min.

Pokrojone w kliny i upieczone – to ulubione ziemniaki mojej rodziny. Świetnie pasują do hot dogów i hamburgerów.

Składniki:

  • 20 g (1/4 szklanki) startego parmezanu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka cebuli w proszku
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • 1/4 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 2 duże ziemniaki, wyszorowane i pokrojone na 8 części w niewielkie ćwiartki

Przygotowanie:

1Nagrzać piekarnik do 220°C.

2W zamykanej torebce plastikowej umieścić ziemniaki, parmezan, oliwę, cebulę w proszku, granulowany czosnek, pieprz i sól. Szczelnie zamknąć torebkę i dobrze potrząsnąć, aby ziemniaki pokryły się równo przyprawami. Rozłożyć ziemniaki równo na blasze do pieczenia.

3Piec w rozgrzanym piekarniku, aż dadzą się łatwo przebić widelcem (około 25 minut).

Porcja dla:

4 osób