Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Czas gotowania:
25 min.
25 min.
Całkowity czas:
35 min.
35 min.
Pokrojone w kliny i upieczone – to ulubione ziemniaki mojej rodziny. Świetnie pasują do hot dogów i hamburgerów.
Składniki:
- 20 g (1/4 szklanki) startego parmezanu
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka cebuli w proszku
- 1 łyżeczka granulowanego czosnku
- 1/4 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
- 1/4 łyżeczki soli
- 2 duże ziemniaki, wyszorowane i pokrojone na 8 części w niewielkie ćwiartki
Przygotowanie:
1Nagrzać piekarnik do 220°C.
2W zamykanej torebce plastikowej umieścić ziemniaki, parmezan, oliwę, cebulę w proszku, granulowany czosnek, pieprz i sól. Szczelnie zamknąć torebkę i dobrze potrząsnąć, aby ziemniaki pokryły się równo przyprawami. Rozłożyć ziemniaki równo na blasze do pieczenia.
3Piec w rozgrzanym piekarniku, aż dadzą się łatwo przebić widelcem (około 25 minut).
Porcja dla:
4 osób