05 min.
10 min.
15 min.
Próbowałam tego przepisu z różnymi gatunkami tzw. białych ryb i zawsze wychodził świetnie. Do przepisu nie musi być dodana mąka – to dobra wiadomość dla osób uczulonych na pszenicę. Prowadzę targ rybny i podzieliłam się tym przepisem już z wieloma ludźmi – zawsze zyskiwał świetne recenzje. Proponuję podawać z ulubionym sosem tatarskim i frytkami!
Składniki:
- 95 g (2 szklanki) suchych płatków ziemniaczanych (można zastąpić puree ziemniaczanym w proszku)
- 125 g (1 szklanka) mąki pszennej
- 1 łyżka czosnku granulowanego
- 1 łyżka soli ziołowej
- 1 łyżka zmielonego czarnego pieprzu
- 2 łyżeczki pieprzu cayenne
- 4 filety (po 175 g) z dorsza
- 450 g (2 szklanki) oleju o smaku masła (do smażenia)
Przygotowanie:
1W średniej misce wymieszać płatki ziemniaczane z mąką, czosnkiem granulowanym, solą ziołową, pieprzem czarnym i cayenne.
2Zanurzyć filety rybne w misce z zimną wodą.
3W głębokiej patelni lub w frytownicy rozgrzać olej do 175°C.
4Obtaczać filety rybne w suchej mieszance i smażyć w rozgrzanym oleju przez 5 minut, lub do momentu, gdy mięso da się łatwo rozdzielać widelcem. Usmażone filety wyjąć z oleju i położyć na ręcznikach papierowych, aby odciekły.
Porcja dla:
4 osób