Czas przygotowania:
05 min.
Czas gotowania:
10 min.
Całkowity czas:
15 min.

Próbowałam tego przepisu z różnymi gatunkami tzw. białych ryb i zawsze wychodził świetnie. Do przepisu nie musi być dodana mąka – to dobra wiadomość dla osób uczulonych na pszenicę. Prowadzę targ rybny i podzieliłam się tym przepisem już z wieloma ludźmi – zawsze zyskiwał świetne recenzje. Proponuję podawać z ulubionym sosem tatarskim i frytkami!

Składniki:

  • 95 g (2 szklanki) suchych płatków ziemniaczanych (można zastąpić puree ziemniaczanym w proszku)
  • 125 g (1 szklanka) mąki pszennej
  • 1 łyżka czosnku granulowanego
  • 1 łyżka soli ziołowej
  • 1 łyżka zmielonego czarnego pieprzu
  • 2 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 4 filety (po 175 g) z dorsza
  • 450 g (2 szklanki) oleju o smaku masła (do smażenia)

Przygotowanie:

1W średniej misce wymieszać płatki ziemniaczane z mąką, czosnkiem granulowanym, solą ziołową, pieprzem czarnym i cayenne.

2Zanurzyć filety rybne w misce z zimną wodą.

3W głębokiej patelni lub w frytownicy rozgrzać olej do 175°C.

4Obtaczać filety rybne w suchej mieszance i smażyć w rozgrzanym oleju przez 5 minut, lub do momentu, gdy mięso da się łatwo rozdzielać widelcem. Usmażone filety wyjąć z oleju i położyć na ręcznikach papierowych, aby odciekły.

Porcja dla:

4 osób