40 min.
90 min.
130 min.
Ten grecki gulasz nazywa się stifado. Mięso z królika jest miękkie, delikatne. Koniecznie podawać z chlebem, którym można później wyczyścić do sucha talerz z pysznego sosu.
Składniki:
- 1 królik (2 kg), pokrojony na części
- 100 ml oliwy z oliwek
- 750 g małych szalotek, obranych
- 3 ząbki czosnku
- 500 g passaty (lub innego sosu pomidorowego)
- 200 ml wody
Przygotowanie:
1W dużym garnku o grubym dnie rozgrzać oliwę na średnim ogniu. Dodać królika i podsmażyć z każdej strony (w sumie smażyć ok. 5 minut). Wyjąć królika z garnka i odstawić.
2Dodać szalotki (w całości) i całe ząbki czosnku go garnka i smażyć, aż trochę zmiękną i lekko się przyrumienią – ok.3-5 minut.
3Dodać z powrotem królika i wymieszać tak, aby znalazł się na dnie garnka, pod szalotkami. Dodać passatę, wodę i przyprawy.
4Przykryć, zmniejszyć ogień i gotować (bez mieszania) przez 75 minut. Co 15 minut odkrywać garnek, aby nadmiar płynu mógł odparować. Od czasu do czasu potrząsnąć garnkiem, aby mięso się nie przypalało do dna, ale nie nie mieszać aby szalotki się nie rozpadły.
Porcja dla:
6 osób