15 min.
60 min.
75 min.
Prosty i tani sposób na ziemniaki: najpierw są pieczone, a później nadziewane farszem z żółtym serem, który się wspaniale topi.
Składniki:
- 4 duże mączyste ziemniaki
- 1 łyżka oleju słonecznikowego
- 2 duże garści startego sera żółtego
- 1-2 łyżki mleka
- kawałek masła lub margaryny
- 4 małe szczypty soli
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia. Wyszorować ziemniaki do czysta pod bieżącą wodą i dokładnie wytrzeć papierowym ręcznikiem kuchennym. Ułożyć je na blasze i posmarować olejem, używając pędzla kuchennego. Piec przez 1 godzinę.
2Kiedy ziemniaki już nieco przestygną, przekroić je na połówki i wydrążyć miąższ.
3Rozgnieść miąższ widelcem aby nie było żadnych grudek. Dodać ser i mieszać przez 30 sekund. Dodać masło i i mieszać, aż się stopi.
4Dodać nieco mleka, aby masa nabrała odpowiedniej konsystencji. Mieszać, aż wszystko się stopi i konsystencja masy będzie jednolita. Doprawić do smaku.
5Nałożyć farsz do wydrążonych ziemniaków.
Porcja dla:
4 osób