Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
60 min.
Całkowity czas:
75 min.

Prosty i tani sposób na ziemniaki: najpierw są pieczone, a później nadziewane farszem z żółtym serem, który się wspaniale topi.

Składniki:

  • 4 duże mączyste ziemniaki
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego
  • 2 duże garści startego sera żółtego
  • 1-2 łyżki mleka
  • kawałek masła lub margaryny
  • 4 małe szczypty soli

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia. Wyszorować ziemniaki do czysta pod bieżącą wodą i dokładnie wytrzeć papierowym ręcznikiem kuchennym. Ułożyć je na blasze i posmarować olejem, używając pędzla kuchennego. Piec przez 1 godzinę.

2Kiedy ziemniaki już nieco przestygną, przekroić je na połówki i wydrążyć miąższ.

3Rozgnieść miąższ widelcem aby nie było żadnych grudek. Dodać ser i mieszać przez 30 sekund. Dodać masło i i mieszać, aż się stopi.

4Dodać nieco mleka, aby masa nabrała odpowiedniej konsystencji. Mieszać, aż wszystko się stopi i konsystencja masy będzie jednolita. Doprawić do smaku.

5Nałożyć farsz do wydrążonych ziemniaków.

Porcja dla:

4 osób