Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
40 min.

Oto chrupiąca, pachnąca rozmarynem alternatywa dla smażonych ziemniaków. Py-cho-ta! Ziemniaki można pokroić w plasterki – wtedy upieką się szybciej.

Składniki:

  • 8 dużych ziemniaków pokrojonych w ćwiartki
  • 1 łyżka suszonego rozmarynu
  • 3/4 szklanki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

1Nagrzać piekarnik do 175°C.

2W dużej misce wymieszać ziemniaki z rozmarynem, olejem, solą i pieprzem, tak, by ziemniaki dokładnie pokryły się ziołami.

3Rozłożyć ziemniaki równomiernie na blasze do pieczenia i piec w nagrzanym piekarniku przez 30 minut.

Porcja dla:

4 osób