Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
15 min.
Całkowity czas:
30 min.

Warzywa na ciepło ze świeżymi ziołami – można podawać jako osobne danie np. z grzankami lub jako dodatek do mięsa.

Składniki:

  • 2 cukinie (zielona i żółta)
  • 3 papryki (zielona, żółta i czerwona)
  • 4 mięsiste pomidory
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku

Przygotowanie:

1Warzywa umyć. Cukinię pokroić w paski, paprykę oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w kostkę. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę.

2Cebulę pokroić w piórka, czosnek posiekać w drobną kostkę.

3W wysokim garnku rozgrzać olej i podsmażyć cebulę z czosnkiem.

4Następnie dodać pokrojoną cukinię i paprykę, dusić pod przykryciem około 7 min. Na końcu dodać pokrojone pomidory. Dusić przez kolejne 5 min.

5Całość doprawić solą, pieprzem, cukrem i octem. Dodać pokrojone zioła.

Porcja dla:

4 osób