15 min.
15 min.
120 min.
Skrzydełka tak zrobione są bardzo podobne do pikantnych skrzydełek podawanych w popularnej sieci restauracji amerykańskich. Jeśli ktoś raz ich spróbował i polubił, polubi także tę wersję.
Składniki:
- 1 l oleju do głębokiego smażenia
- 50 g masła
- 60 ml (3/4 szkl.) ostrego sosu chili
- szczypta czarnego mielonego pieprzu
- szczypta czosnku granulowanego
Przygotowanie:
1Rozgrzać olej w głębokiej patelni lub frytkownicy do 190°C. Oleju powinno być tyle, aby skrzydełka były w nim całkowicie zanurzone, czyli około 2,5 cm głębokości. W małym rondelku na małym ogniu roztopić masło i połączyć z ostrym sosem, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Gdy masło się roztopi, a składniki dobrze się razem wymieszają, zdjąć z ognia i pozostawić do podania.
2W małej misce wymieszać mąkę z papryką, solą i pieprzem cayenne. Włożyć skrzydełka do dużego nieporowatego szklanego naczynia lub miski i posypać mąką z przyprawami tak, by się nią równomiernie pokryły. Przykryć naczynie i wstawić do lodówki na 60 do 90 minut.
3Smażyć panierowane skrzydełka w gorącym oleju przez 10 do 15 minut, aż zaczną miejscami brązowieć. Usmażone przełożyć do miski, zalać przygotowanym pikantnym sosem i wymieszać. Podać.
Porcja dla:
5 osób