Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
15 min.
Całkowity czas:
120 min.

Skrzydełka tak zrobione są bardzo podobne do pikantnych skrzydełek podawanych w popularnej sieci restauracji amerykańskich. Jeśli ktoś raz ich spróbował i polubił, polubi także tę wersję.

Składniki:

  • 1 l oleju do głębokiego smażenia
  • 50 g masła
  • 60 ml (3/4 szkl.) ostrego sosu chili
  • szczypta czarnego mielonego pieprzu
  • szczypta czosnku granulowanego

Przygotowanie:

1Rozgrzać olej w głębokiej patelni lub frytkownicy do 190°C. Oleju powinno być tyle, aby skrzydełka były w nim całkowicie zanurzone, czyli około 2,5 cm głębokości. W małym rondelku na małym ogniu roztopić masło i połączyć z ostrym sosem, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Gdy masło się roztopi, a składniki dobrze się razem wymieszają, zdjąć z ognia i pozostawić do podania.

2W małej misce wymieszać mąkę z papryką, solą i pieprzem cayenne. Włożyć skrzydełka do dużego nieporowatego szklanego naczynia lub miski i posypać mąką z przyprawami tak, by się nią równomiernie pokryły. Przykryć naczynie i wstawić do lodówki na 60 do 90 minut.

3Smażyć panierowane skrzydełka w gorącym oleju przez 10 do 15 minut, aż zaczną miejscami brązowieć. Usmażone przełożyć do miski, zalać przygotowanym pikantnym sosem i wymieszać. Podać.

Porcja dla:

5 osób