Czas przygotowania:
40 min.
40 min.
Czas gotowania:
10 min.
10 min.
Całkowity czas:
50 min.
50 min.
Złote, miękkie i pyszne kotlety mielone. Najlepiej podać z ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty lub z buraczkami. Można też zjeść na zimno z chlebem lub z samą surówką.
Składniki:
- 70 dkg zmielonego mięsa z łopatki wieprzowej
- 1 całe jajko
- 1 średnia cebula
- 1 bułka zwykła (pszenna)
- 1/2 szklanki bułki tartej
Przygotowanie:
1Namoczyć w wodzie całą bułkę, obrać i pokroić drobno całą cebulę.
2Do zmielonego mięsa dodać całe jajko, pokrojoną cebulę i zmiażdżony czosnek.
3Odcisnąć z wody namoczoną bułkę i dodać do mięsnej masy wraz z bułką tartą i przyprawami.
4Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Uformować zgrabne kotlety
5Smażyć z obydwu stron kotlety na rozgrzanym oleju. Przypieczone kotlety podlać 1/2 szklanki wody. Dusić pod przykryciem 10 minut na małym ogniu.
Porcja dla:
8 osób