Czas przygotowania:
40 min.
Czas gotowania:
10 min.
Całkowity czas:
50 min.

Złote, miękkie i pyszne kotlety mielone. Najlepiej podać z ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty lub z buraczkami. Można też zjeść na zimno z chlebem lub z samą surówką.

Składniki:

  • 70 dkg zmielonego mięsa z łopatki wieprzowej
  • 1 całe jajko
  • 1 średnia cebula
  • 1 bułka zwykła (pszenna)
  • 1/2 szklanki bułki tartej

Przygotowanie:

1Namoczyć w wodzie całą bułkę, obrać i pokroić drobno całą cebulę.

2Do zmielonego mięsa dodać całe jajko, pokrojoną cebulę i zmiażdżony czosnek.

3Odcisnąć z wody namoczoną bułkę i dodać do mięsnej masy wraz z bułką tartą i przyprawami.

4Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Uformować zgrabne kotlety

5Smażyć z obydwu stron kotlety na rozgrzanym oleju. Przypieczone kotlety podlać 1/2 szklanki wody. Dusić pod przykryciem 10 minut na małym ogniu.

Porcja dla:

8 osób