Czas przygotowania:
05 min.
05 min.
Czas gotowania:
40 min.
40 min.
Całkowity czas:
45 min.
45 min.
Aromatyczne danie na letni obiad. Okoń morski pieczony z pomidorami i bakłażanem, pachnący oregano i bazylią.
Składniki:
- 600 g filetów z okonia morskiego (4 kawałki po 150 g)
- 6 pomidorów
- 4 małe bakłażany
- 1/3 szklanki oliwy z oliwek
- 1 łyżka oregano
- 1 łyżka suszonej bazylii
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C.
25 pomidorów posiekać w kostkę, a jednego pokroić w plasterki. Bakłażany przekroić na pół jeśli są małe, a jeśli są większe – pokroić w plastry.
3Naczynie żaroodporne wyłożyć folią aluminiową, na środku ułożyć rybę.
4W dużej misce wymieszać oliwę z oregano, solą, pieprzem i bazylią. Dodać warzywa i dobrze wymieszać.
5Wyłożyć warzywa po bokach ryby, a na wierzchu ułożyć plasterki pomidora.
6Unieść rogi folii, tak, aby stworzyć ścianki, w ten sposób ryba będzie się piekła w sokach z warzyw. Piec przez 35-40 minut.
Porcja dla:
4 osób