Czas przygotowania:
05 min.
Czas gotowania:
40 min.
Całkowity czas:
45 min.

Aromatyczne danie na letni obiad. Okoń morski pieczony z pomidorami i bakłażanem, pachnący oregano i bazylią.

Składniki:

  • 600 g filetów z okonia morskiego (4 kawałki po 150 g)
  • 6 pomidorów
  • 4 małe bakłażany
  • 1/3 szklanki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka oregano
  • 1 łyżka suszonej bazylii
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

1Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C.

25 pomidorów posiekać w kostkę, a jednego pokroić w plasterki. Bakłażany przekroić na pół jeśli są małe, a jeśli są większe – pokroić w plastry.

3Naczynie żaroodporne wyłożyć folią aluminiową, na środku ułożyć rybę.

4W dużej misce wymieszać oliwę z oregano, solą, pieprzem i bazylią. Dodać warzywa i dobrze wymieszać.

5Wyłożyć warzywa po bokach ryby, a na wierzchu ułożyć plasterki pomidora.

6Unieść rogi folii, tak, aby stworzyć ścianki, w ten sposób ryba będzie się piekła w sokach z warzyw. Piec przez 35-40 minut.

Porcja dla:

4 osób