Czas przygotowania:
05 min.
05 min.
Czas gotowania:
10 min.
10 min.
Całkowity czas:
15 min.
15 min.
Ten sos wspaniale smakuje z grillowanym kurczakiem lub wieprzowiną. Z tych proporcji wychodzi około szklanka sosu, więc można podwoić ilość składników i mieć go więcej do podania na stół. Sos zawiera dużo cukru, mięso należy więc polewać nim pod koniec pieczenia, aby się nie przypaliło!
Składniki:
- 3/4 szklanki (150 g) cukru kryształu
- 1/2 szklanki (120 ml) octu ryżowego
- 1/4 szklanki (60 ml) ketchupu
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka świeżo startego imbiru
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- 2 ząbki wyciśniętego przez praskę czosnku
Przygotowanie:
1W rondelku wymieszać cukier z octem, ketchupem, sosem, imbirem, mąką i czosnkiem. Gotować na średnim ogniu, aż sos zgęstnieje.
Porcja dla:
8 osób