Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
10 min.
Całkowity czas:
40 min.

Pyszne wegetariańskie pierogi podawane z przypieczoną cebulką i naturalnym jogurtem.

Składniki:

  • Farsz do pierogów
  • 1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej
  • 30 dkg pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • 2 kiszone ogórki
  • 1 jajko

Przygotowanie:

1Pieczarki oczyścić, poszatkować. Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na połowie masła, włożyć pieczarki, udusić. Dodać przyprawy,jajko, bułkę tartą wymieszać z ugotowaną kaszą gryczaną i startymi na tarce ogórkami.

2Z podanych składników zagnieść ciasto. Cienko rozwałkować i następnie szklanką wykrawać krążki, na każdym układać farsz i na koniec zlepić brzegi. Ugotować w osolonym wrzątku.

3Podawać na ciepło podsmażając na pozostałym maśle lub ugotowane i posypane podsmażoną na maśle cebulką.

Porcja dla:

50 osób