Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
40 min.
Całkowity czas:
50 min.

To przepis dla tych, którym się znudziło curry z kurczaka. Indyk jest zdrowszy, a to curry wymaga użycia zaledwie kilku składników.

Składniki:

  • 150 g masła
  • 2 cebule, posiekane
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 2 łyżki curry (lub do smaku)
  • 6 pomidorów, obranych i posiekanych
  • 150 ml passaty (lub innego sosu pomidorowego)
  • 500 g filetu z indyka, pokrojonego w kostkę
  • 1 kawałek (2 cm) imbiru, posiekany

Przygotowanie:

1W rondelku stopić masło, dodać cebulę, czosnek i curry. Smażyć przez 5 minut, ale nie przyrumienić cebuli ani czosnku.

2Dodać pomidory i passatę. Dobrze wymieszać. Wmieszać indyka i imbir, przykryć i dusić przez 30 minut, mieszając od czasu do czasu. Podawać z ryżem basmati, dal z soczewicy i chlebkiem naan.

Porcja dla:

4 osób