20 min.
40 min.
60 min.
Soczyste steki z łososia zawierają mnóstwo zdrowych dla serca kwasów tłuszczowych. W tym przepisie pieczemy steki na warstwie plasterków pomidorów, bakłażanów i ziemniaków, a podajemy z lekkim majonezem cytrynowym, najlepiej z pieczywem czosnkowym.
Składniki:
- 500 g ziemniaków, pokrojonych w plasterki
- 1 bakłażan, pokrojony w grube plastry
- 4 duże dojrzałe pomidory, pokrojone w plasterki
- 4 anchois, odsączone, opłukane i drobno posiekane
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C. Wrzucić ziemniaki do rondla z wrzątkiem i gotować przez 8 minut, następnie odcedzić.
2Ułożyć plasterki ziemniaków, bakłażanów i pomidorów w dużej, lekko nasmarowanej brytfannie tak, by lekko zachodziły na siebie.
3Wymieszać anchois z oliwą i kaparami w małej misce. Doprawić pieprzem (nie trzeba solić). Polać warzywa. Przykryć folią aluminiową i piec przez 20 minut.
4Ułożyć łososia na warzywach, ponownie przykryć i piec przez 10 minut. Zdjąć folię i piec jeszcze przez 10 minut, aż ryba i warzywa będą gotowe.
5Utrzeć majonez ze skórką i sokiem z cytryny w miseczce. Podawa do ryby.
Porcja dla:
4 osób