Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
40 min.
Całkowity czas:
60 min.

Soczyste steki z łososia zawierają mnóstwo zdrowych dla serca kwasów tłuszczowych. W tym przepisie pieczemy steki na warstwie plasterków pomidorów, bakłażanów i ziemniaków, a podajemy z lekkim majonezem cytrynowym, najlepiej z pieczywem czosnkowym.

Składniki:

  • 500 g ziemniaków, pokrojonych w plasterki
  • 1 bakłażan, pokrojony w grube plastry
  • 4 duże dojrzałe pomidory, pokrojone w plasterki
  • 4 anchois, odsączone, opłukane i drobno posiekane
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C. Wrzucić ziemniaki do rondla z wrzątkiem i gotować przez 8 minut, następnie odcedzić.

2Ułożyć plasterki ziemniaków, bakłażanów i pomidorów w dużej, lekko nasmarowanej brytfannie tak, by lekko zachodziły na siebie.

3Wymieszać anchois z oliwą i kaparami w małej misce. Doprawić pieprzem (nie trzeba solić). Polać warzywa. Przykryć folią aluminiową i piec przez 20 minut.

4Ułożyć łososia na warzywach, ponownie przykryć i piec przez 10 minut. Zdjąć folię i piec jeszcze przez 10 minut, aż ryba i warzywa będą gotowe.

5Utrzeć majonez ze skórką i sokiem z cytryny w miseczce. Podawa do ryby.

Porcja dla:

4 osób