Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
12 min.
Całkowity czas:
42 min.

Smaczny lekko kwaśno-słodki dodatek do mięsa i wędliny, albo zamiast sałatki do obiadu. Doskonałe do zaprawy na zimę.

Składniki:

  • 1 duża cukinia
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 główka czosnku
  • 1 pęczek kopru
  • 1 łyżka gorczycy
  • 15 ziarenek pieprzu
  • 15 ziarenek ziela angielskiego
  • 5 liści laurowych

Przygotowanie:

1Obraną cukinię pokroić w paski lub w krążki.

2Na dno słoików włożyć po plasterku cebuli i marchewki, pokrojony ząbek czosnku i odrobinę posiekanego kopru.

3Powkładać do słoików paski cukinii. Na wierzch dać po 3 ziarnka pieprzu i ziela angielskiego, szczyptę gorczycy i jeden liść laurowy.

4Zalewa: do rondla wlać wodę i ocet. Dodać sól i cukier. Zagotować i gorącą zalewą zalać słoiki.

5Zakręcić i pasteryzować pod przykryciem przez 7 minut. Schować do spiżarni do zimowych zapasów.

Porcja dla:

5 osób