Czas przygotowania:
30 min.
30 min.
Czas gotowania:
12 min.
12 min.
Całkowity czas:
42 min.
42 min.
Smaczny lekko kwaśno-słodki dodatek do mięsa i wędliny, albo zamiast sałatki do obiadu. Doskonałe do zaprawy na zimę.
Składniki:
- 1 duża cukinia
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 1 główka czosnku
- 1 pęczek kopru
- 1 łyżka gorczycy
- 15 ziarenek pieprzu
- 15 ziarenek ziela angielskiego
- 5 liści laurowych
Przygotowanie:
1Obraną cukinię pokroić w paski lub w krążki.
2Na dno słoików włożyć po plasterku cebuli i marchewki, pokrojony ząbek czosnku i odrobinę posiekanego kopru.
3Powkładać do słoików paski cukinii. Na wierzch dać po 3 ziarnka pieprzu i ziela angielskiego, szczyptę gorczycy i jeden liść laurowy.
4Zalewa: do rondla wlać wodę i ocet. Dodać sól i cukier. Zagotować i gorącą zalewą zalać słoiki.
5Zakręcić i pasteryzować pod przykryciem przez 7 minut. Schować do spiżarni do zimowych zapasów.
Porcja dla:
5 osób