20 min.
20 min.
40 min.
Gdy podczas kiszenia ogórków zostaną nam duże okazy, lekko przerośnięte, nie wyrzucajmy ich – warto je wykorzystać na pikle, które smacznie potowarzyszą niejednemu przyjęciu.
Składniki:
- 2 kg ogórków (dużych)
- 1 laska chrzanu
- 6 gałązek kopru z koszyczkami nasiennymi
- 12 ząbków czosnku
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- kilka ziarenek pieprzu czarnego
Przygotowanie:
1Ogórki umyć, obrać, przekroić wzdłuż na ćwiartki i wykroić gniazda nasienne.
2Chrzan oczyścić, obrać i pokroić na niewielkie laseczki.
3Do słoików powkładać pionowo ogórki, pomiędzy nie wetknąć koper, po 2 laseczki chrzanu, po 2 ząbki czosnku, kilka ziaren pieprzu i gorczycy.
4Wodę z octem, cebulą, cukrem i solą gotować przez 10 minut. Wlać zalewę do słoików, aby zakrywała ogórki.
5Słoiki zakręcić i ustawić w wysokim garnku. Zalać wodą do 3/4 ich wysokości. Gotować przez 10 minut, po czym odwrócić do góry dnem i pozostawić do ostygnięcia.
6Pikle można spożywać już po kilku dniach od przyrządzenia.
Porcja dla:
6 osób