Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
40 min.

Gdy podczas kiszenia ogórków zostaną nam duże okazy, lekko przerośnięte, nie wyrzucajmy ich – warto je wykorzystać na pikle, które smacznie potowarzyszą niejednemu przyjęciu.

Składniki:

  • 2 kg ogórków (dużych)
  • 1 laska chrzanu
  • 6 gałązek kopru z koszyczkami nasiennymi
  • 12 ząbków czosnku
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • kilka ziarenek pieprzu czarnego

Przygotowanie:

1Ogórki umyć, obrać, przekroić wzdłuż na ćwiartki i wykroić gniazda nasienne.

2Chrzan oczyścić, obrać i pokroić na niewielkie laseczki.

3Do słoików powkładać pionowo ogórki, pomiędzy nie wetknąć koper, po 2 laseczki chrzanu, po 2 ząbki czosnku, kilka ziaren pieprzu i gorczycy.

4Wodę z octem, cebulą, cukrem i solą gotować przez 10 minut. Wlać zalewę do słoików, aby zakrywała ogórki.

5Słoiki zakręcić i ustawić w wysokim garnku. Zalać wodą do 3/4 ich wysokości. Gotować przez 10 minut, po czym odwrócić do góry dnem i pozostawić do ostygnięcia.

6Pikle można spożywać już po kilku dniach od przyrządzenia.

Porcja dla:

6 osób