Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
15 min.
Całkowity czas:
30 min.

Pyszne, pachnące naleśniki. Naszą rodzinną tradycją jest ich smażenie w świąteczne czy weekendowe poranki. Najlepiej smakują prosto z patelni, podawane z konfiturą lub musem jabłkowym.

Składniki:

  • 4 żółtka
  • 1 szklanka (130 g) mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki cukru kryształu
  • 1 szklanka (235 ml) mleka
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 4 białka
  • 3 łyżki oleju roślinnego

Przygotowanie:

1W misce ubić żółtka. W oddzielnej misce przesiać mąkę z solą i cukrem. Do żółtek stopniowo dodawać mleko i mieszaninę z mąką. Następnie ciasto wymieszać ze śmietaną.

2Oddzielnie ubić białka na sztywną pianę. Delikatnie wymieszać z ciastem.

3Na patelni dobrze rozgrzać olej. Nabierać po łyżce ciasta naleśnikowego, rozprowadzać równomiernie na patelni i smażyć na rumiano z obu stron.

Porcja dla:

4 osób