Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
15 min.
15 min.
Całkowity czas:
30 min.
30 min.
Pyszne, pachnące naleśniki. Naszą rodzinną tradycją jest ich smażenie w świąteczne czy weekendowe poranki. Najlepiej smakują prosto z patelni, podawane z konfiturą lub musem jabłkowym.
Składniki:
- 4 żółtka
- 1 szklanka (130 g) mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżki cukru kryształu
- 1 szklanka (235 ml) mleka
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- 4 białka
- 3 łyżki oleju roślinnego
Przygotowanie:
1W misce ubić żółtka. W oddzielnej misce przesiać mąkę z solą i cukrem. Do żółtek stopniowo dodawać mleko i mieszaninę z mąką. Następnie ciasto wymieszać ze śmietaną.
2Oddzielnie ubić białka na sztywną pianę. Delikatnie wymieszać z ciastem.
3Na patelni dobrze rozgrzać olej. Nabierać po łyżce ciasta naleśnikowego, rozprowadzać równomiernie na patelni i smażyć na rumiano z obu stron.
Porcja dla:
4 osób