Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
40 min.
Całkowity czas:
55 min.

Wspaniale aromatyczne żeberka w sosie własnym z dodatkiem suszonych grzybów i śliwek. Pyszny obiad dla całej rodziny.

Składniki:

  • 1 kg żeberek
  • sól i pieprz do smaku
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • olej do smażenia
  • 5 dużych cebul, posiekanych

Przygotowanie:

1Żeberka umyć i osuszyć. Pokroić na dowolnej wielkości kawałki, oprószyć solą i pieprzem. Obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć żeberka. Przełożyć do garnka.

2Cebulę zeszklić na patelni. Dodać do garnka z żeberkami. Dodać grzyby, śliwki oraz liść laurowy. Gotować na wolnym ogniu, pod przykryciem, przez około 30 minut.

3Żeberka przełożyć na półmisek, a powstały wywar wlać na sito i przetrzeć. Następnie doprawić solą i pieprzem do smaku i dodać śmietanę. Sosem polać żeberka i podawać.

Porcja dla:

6 osób