Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
40 min.
40 min.
Całkowity czas:
55 min.
55 min.
Wspaniale aromatyczne żeberka w sosie własnym z dodatkiem suszonych grzybów i śliwek. Pyszny obiad dla całej rodziny.
Składniki:
- 1 kg żeberek
- sól i pieprz do smaku
- 3 łyżki mąki pszennej
- olej do smażenia
- 5 dużych cebul, posiekanych
Przygotowanie:
1Żeberka umyć i osuszyć. Pokroić na dowolnej wielkości kawałki, oprószyć solą i pieprzem. Obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć żeberka. Przełożyć do garnka.
2Cebulę zeszklić na patelni. Dodać do garnka z żeberkami. Dodać grzyby, śliwki oraz liść laurowy. Gotować na wolnym ogniu, pod przykryciem, przez około 30 minut.
3Żeberka przełożyć na półmisek, a powstały wywar wlać na sito i przetrzeć. Następnie doprawić solą i pieprzem do smaku i dodać śmietanę. Sosem polać żeberka i podawać.
Porcja dla:
6 osób