Czas przygotowania:
05 min.
05 min.
Czas gotowania:
40 min.
40 min.
Całkowity czas:
45 min.
45 min.
Doskonały dodatek do wszelkich dań – czy to z wołowiny, czy z kurczaka, wieprzowiny albo ryb.
Składniki:
- 1/2 małej posiekanej cebuli
- 1 łyżka masła
- 200 g (1 szklanka) ryżu calrose, wypłukanego
- 355 ml (1,5 szklanki) bulionu drobiowego
Przygotowanie:
1Roztopić masło w rondelku na średnim ogniu i zeszklić na nim cebulę.
2Dodać do rondelka ryż i wlać bulion. Szybko doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć temperaturę i gotować ryż pod przykryciem na wolnym ogniu przez 30 minut. Zdjąć z ognia, pozostawić przez kilka minut do przestygnięcia, a następnie spulchnić widelcem.
Porcja dla:
4 osób