Czas przygotowania:
05 min.
Czas gotowania:
40 min.
Całkowity czas:
45 min.

Doskonały dodatek do wszelkich dań – czy to z wołowiny, czy z kurczaka, wieprzowiny albo ryb.

Składniki:

  • 1/2 małej posiekanej cebuli
  • 1 łyżka masła
  • 200 g (1 szklanka) ryżu calrose, wypłukanego
  • 355 ml (1,5 szklanki) bulionu drobiowego

Przygotowanie:

1Roztopić masło w rondelku na średnim ogniu i zeszklić na nim cebulę.

2Dodać do rondelka ryż i wlać bulion. Szybko doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć temperaturę i gotować ryż pod przykryciem na wolnym ogniu przez 30 minut. Zdjąć z ognia, pozostawić przez kilka minut do przestygnięcia, a następnie spulchnić widelcem.

Porcja dla:

4 osób