15 min.
60 min.
135 min.
Pyszne udka z kurczaka rozpływające się w ustach, w słodkiej glazurze miodowo-musztardowej z dodatkiem brązowego ryżu i surówką z pekińskiej kapusty.
Składniki:
- 4 udka z kurczaka
- 0,5 szklanki płynnego miodu
- 7 łyżeczek musztardy (najlepiej „Kieleckiej” albo Dijon)
- 4 łyżki białego octu winnego
- 2 łyżki oleju
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
1Każde udko nacinam w trzech miejscach ostrym nożem i wkładam do niemetalowego naczynia.
2Przygotowuję glazurę mieszając w/w składniki i wylewam ją na udka dokładnie je nią oblewając. Wstawiam do lodówki na minimum 1 godzinę.
3Po tym czasie wyjmuję mięso z lodówki wkładam na patelnię, na rozgrzany olej (3 łyżki) podsmażając z obu stron po czym podlewam udka odrobiną wrzątku i stopniowo polewam je pozostałą w pojemniku glazurą. Duszę mięso ok. 1 godziny pod niepełnym przykryciem w międzyczasie przygotowując ryż wg. przepisu na opakowaniu i surówkę wedle uznania. SMACZNEGO! 🙂
Porcja dla:
4 osób