Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
60 min.
Całkowity czas:
135 min.

Pyszne udka z kurczaka rozpływające się w ustach, w słodkiej glazurze miodowo-musztardowej z dodatkiem brązowego ryżu i surówką z pekińskiej kapusty.

Składniki:

  • 4 udka z kurczaka
  • 0,5 szklanki płynnego miodu
  • 7 łyżeczek musztardy (najlepiej „Kieleckiej” albo Dijon)
  • 4 łyżki białego octu winnego
  • 2 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

1Każde udko nacinam w trzech miejscach ostrym nożem i wkładam do niemetalowego naczynia.

2Przygotowuję glazurę mieszając w/w składniki i wylewam ją na udka dokładnie je nią oblewając. Wstawiam do lodówki na minimum 1 godzinę.

3Po tym czasie wyjmuję mięso z lodówki wkładam na patelnię, na rozgrzany olej (3 łyżki) podsmażając z obu stron po czym podlewam udka odrobiną wrzątku i stopniowo polewam je pozostałą w pojemniku glazurą. Duszę mięso ok. 1 godziny pod niepełnym przykryciem w międzyczasie przygotowując ryż wg. przepisu na opakowaniu i surówkę wedle uznania. SMACZNEGO! 🙂

Porcja dla:

4 osób