Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
30 min.

Warto wzbogacić tę pyszną tradycyjną jajecznicę baskijską z papryką płatkami suszonego chili i podać ją z pieczywem czosnkowym oraz sałatką z zielonych warzyw. To szybkie i łatwe danie.

Składniki:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 czerwone papryki, pokrojone w paseczki
  • 2 żółte papryki, pokrojone w paseczki
  • 1 cebula, pokrojona w cienkie krążki
  • 2 ząbki czosnku, wyciśnięte

Przygotowanie:

1Rozgrzać oliwę na dużej patelni teflonowej. Dodać paprykę, cebulę, czosnek i pokruszone płatki chili. Smażyć na średnim ogniu przez 10 minut, często mieszając, żeby warzywa zmiękły.

2Dodać pomidory do warzyw na patelni. Doprawić solą i pieprzem. Smażyć przez 7–8 minut, często mieszając, aż wszystkie warzywa będą bardzo miękkie i utworzą gęsty sos, a większość płynu wyparuje.

3Wbić jajka do miski i dodać listki bazylii. Roztrzepać widelcem. Wlać na patelnię. Smażyć na małym ogniu przez 2 minuty, aż całość zgęstnieje. Podawać natychmiast.

Porcja dla:

4 osób