Czas przygotowania:
30 min.
30 min.
Czas gotowania:
15 min.
15 min.
Całkowity czas:
45 min.
45 min.
Marynowana papryka to klasyk na polskich stołach, ten przepis wprowadza nutkę orientu i pazura do klasyki. Róbcie i chrupcie! Papryka teraz w ogórkowej cenie 🙂
Składniki:
- 8 dużych papryk (czerwone i żółte)
- 6 ząbków czosnku
- 1 zielona, ostra papryczka
- 2,5 litra wody
- 400 ml octu 10%
- 60 g soli
- 200 g cukru
Przygotowanie:
1Sparzyć 6 słoików o pojemności 900 ml.
2Parykę umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w grube paski.
3Czosnek i ostrą papryczkę pokroić w drobne plastry i włożyć na dno wyparzonych słoików.
4Przygotować bazę do zalewy, a nastepnie dodać do niej : ziarna ziela angielskiego, ziarna pieprzu, gorczycy i liście laurowe.
5Zalewę ostudzić, dodać 2 czubate łyżki miodu i intensywnie zamieszać.
6Paprykę ciasno układać do słoików, a nastepnie zalać przestudzoną zalewą.
7Na wierzch wlać po łyżce oliwy.
8Pateryzować 15 minut.
Porcja dla:
6 osób