Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
15 min.
Całkowity czas:
45 min.

Marynowana papryka to klasyk na polskich stołach, ten przepis wprowadza nutkę orientu i pazura do klasyki. Róbcie i chrupcie! Papryka teraz w ogórkowej cenie 🙂

Składniki:

  • 8 dużych papryk (czerwone i żółte)
  • 6 ząbków czosnku
  • 1 zielona, ostra papryczka
  • 2,5 litra wody
  • 400 ml octu 10%
  • 60 g soli
  • 200 g cukru

Przygotowanie:

1Sparzyć 6 słoików o pojemności 900 ml.

2Parykę umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w grube paski.

3Czosnek i ostrą papryczkę pokroić w drobne plastry i włożyć na dno wyparzonych słoików.

4Przygotować bazę do zalewy, a nastepnie dodać do niej : ziarna ziela angielskiego, ziarna pieprzu, gorczycy i liście laurowe.

5Zalewę ostudzić, dodać 2 czubate łyżki miodu i intensywnie zamieszać.

6Paprykę ciasno układać do słoików, a nastepnie zalać przestudzoną zalewą.

7Na wierzch wlać po łyżce oliwy.

8Pateryzować 15 minut.

Porcja dla:

6 osób