Czas przygotowania:
05 min.
Czas gotowania:
60 min.
Całkowity czas:
65 min.

Pieczone słodkie ziemniaki w kandyzowanym sosie z ananasów! Moja cała rodzina je uwielbia!

Składniki:

  • 6 słodkich ziemniaków
  • 550 g ananasa w kawałkach
  • 200 g dobrze ubitego brązowego cukru
  • 1 szczypta mielonego cynamonu
  • 1 szczypta mielonego imbiru
  • 1 szczypta mielonej gałki muszkatołowej
  • 1 szczypta mielonych goździków

Przygotowanie:

1Nagrzać piekarnik do 175°C. Posmarować formę masłem.

2Ugotować ziemniaki w osolonej wodzie, aż będą miękkie, ale nie rozgotowane. Odcedzić i przełożyć do dużej miski do ostygnięcia. Obrać i pokroić w kostkę.

3Do niedużego rondelka wlać zawartość puszki z ananasem. Dodać cukier, cynamon, imbir, gałkę muszkatołową i goździki. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień.

4Ułożyć ziemniaki w jednej warstwie w naczyniu do pieczenia. Zalać przygotowanym sosem i piec przez 45 minut.

Porcja dla:

8 osób