Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
05 min.
Całkowity czas:
55 min.

Puszyste, kolorowe, pyszne placuszki z buraków. To przepis, którego historia sięga XVIII wieku. Ponoć najlepiej smakują z dziczyzną – niegdyś regularnie spożywane do śniadania. Są słodkie, ale pasują zarówno do słodkich, jak i pikantnych dań.

Składniki:

  • 250 g buraków, ugotowanych, obranych i przestudzonych
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 4 duże jajka
  • 1 łyżka cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Przygotowanie:

1Wszystkie składniki (z wyjątkiem oleju) zmiksować w robocie kuchennym. Odstawić ciasto na 30 minut, aby odpoczęło.

2W patelni rozgrzać olej i nakładać łyżką ciasto. Gdy na wierzchu placków zaczną pojawiać się bąbelki – odwracać je. (Uwaga: szybko się przypalają!) Podawać na ciepło lub na zimno z łyżeczką śmietany, sosem malinowym lub truskawkowym.

Porcja dla:

16 osób