Czas przygotowania:
20 min.
20 min.
Czas gotowania:
05 min.
05 min.
Całkowity czas:
55 min.
55 min.
Puszyste, kolorowe, pyszne placuszki z buraków. To przepis, którego historia sięga XVIII wieku. Ponoć najlepiej smakują z dziczyzną – niegdyś regularnie spożywane do śniadania. Są słodkie, ale pasują zarówno do słodkich, jak i pikantnych dań.
Składniki:
- 250 g buraków, ugotowanych, obranych i przestudzonych
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- 4 duże jajka
- 1 łyżka cukru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
Przygotowanie:
1Wszystkie składniki (z wyjątkiem oleju) zmiksować w robocie kuchennym. Odstawić ciasto na 30 minut, aby odpoczęło.
2W patelni rozgrzać olej i nakładać łyżką ciasto. Gdy na wierzchu placków zaczną pojawiać się bąbelki – odwracać je. (Uwaga: szybko się przypalają!) Podawać na ciepło lub na zimno z łyżeczką śmietany, sosem malinowym lub truskawkowym.
Porcja dla:
16 osób