Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Czas gotowania:
30 min.
30 min.
Całkowity czas:
40 min.
40 min.
Bezglutenowa przystawka lub lekkie danie na lunch: smażone bakłażany z jaglanką gotowaną w bulionie warzywnym z dodatkiem cebulki, kolendry i sezamu. Samo zdrowie!
Składniki:
- 2 średnie bakłażany, pokrojone w kostkę
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 200 g kaszy jaglanej
- 900 ml wywaru z warzyw
- pieprz
- 1 łyżka cebulki dymki pokrojonej w cienkie plasterki
- 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry
- 2 łyżki prażonego sezamu
Przygotowanie:
1Rozgrzać na dużej patelni 2 łyżki oliwy z oliwek, wrzucić bakłażany i smażyć na dużym ogniu, aż się zrumienią.
2Zdjąć z ognia, dodać 200 g kaszy jaglanej i 900 ml wywaru z warzyw. Ponownie wstawić na ogień, zagotować. Zamieszać, zmniejszyć ogień. Gotować na wolnym ogniu 15-20 minut, aż wywar zostanie wchłonięty, a kasza będzie miękka.
3Doprawić pieprzem do smaku. Przełożyć do miseczki, posypać łyżką cebulki dymki pokrojonej w cienkie plasterki, 2 łyżkami posiekanej świeżej kolendry i 2 łyżkami prażonego sezamu.
Porcja dla:
4 osób