Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
40 min.

Bezglutenowa przystawka lub lekkie danie na lunch: smażone bakłażany z jaglanką gotowaną w bulionie warzywnym z dodatkiem cebulki, kolendry i sezamu. Samo zdrowie!

Składniki:

  • 2 średnie bakłażany, pokrojone w kostkę
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 200 g kaszy jaglanej
  • 900 ml wywaru z warzyw
  • pieprz
  • 1 łyżka cebulki dymki pokrojonej w cienkie plasterki
  • 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry
  • 2 łyżki prażonego sezamu

Przygotowanie:

1Rozgrzać na dużej patelni 2 łyżki oliwy z oliwek, wrzucić bakłażany i smażyć na dużym ogniu, aż się zrumienią.

2Zdjąć z ognia, dodać 200 g kaszy jaglanej i 900 ml wywaru z warzyw. Ponownie wstawić na ogień, zagotować. Zamieszać, zmniejszyć ogień. Gotować na wolnym ogniu 15-20 minut, aż wywar zostanie wchłonięty, a kasza będzie miękka.

3Doprawić pieprzem do smaku. Przełożyć do miseczki, posypać łyżką cebulki dymki pokrojonej w cienkie plasterki, 2 łyżkami posiekanej świeżej kolendry i 2 łyżkami prażonego sezamu.

Porcja dla:

4 osób