25 min.
25 min.
Te szlachetne placki ziemniaczane są smaczną przekąską. Podawaj z chrupiącą sałatką i będziesz mieć pyszny zdrowy lunch.
Składniki:
- 500 g mączystych ziemniaków
- 1 cebula
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki
- sól, pieprz
- olej słonecznikowy do smażenia
Przygotowanie:
1Podgrzać piekarnik. Ziemniaki obrać, umyć, zetrzeć na dużej tarce na wiórki i wycisnąć dobrze w ściereczce. Drobno posiekać cebulę. Wymieszać w dużej misce ziemniaki, cebulę, jajko i mąkę. Doprawić solą i pieprzem.
2Nalać na patelnię około 1-cm warstwę oleju i rozgrzać. Nakładać łyżką ciasto na patelnię i rozgniatać na placki o średnicy 5 cm. Smażyć placki z każdej strony po około 2 minuty, aż się przyrumienią i zrobią chrupiące. Zdejmować z patelni i układać na ręczniku papierowym, żeby odsączyć z nadmiaru tłuszczu, a następnie odkładać do ciepłego piekarnika.
3Pokroić łososia w cienkie paseczki. Na każdy placek nałożyć grubą warstwę kwaśnej śmietany i przystrajać łososiem oraz gałązkami koperku. Podawać natychmiast.
Porcja dla:
4 osób