Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
12 min.
Całkowity czas:
27 min.

Ryż basmati gotuje się bardzo szybko, a gdy wymieszamy go z usmażonymi warzywami i orzechami, otrzymamy świetny dodatek do mięsa lub ryby z grilla. Można go też podać jako pełne danie.

Składniki:

  • 250 g ryżu basmati, wypłukanego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka wytrawnego sherry
  • 2 łyżeczki oleju sezamowego
  • 2 łyżki oleju
  • 250 g marchewki, pokrojonej w cienkie krążki

Przygotowanie:

1Ryż gotować przez 10 minut, aż zmięknie. Odlać. Wymieszać w misceczce sos sojowy z sherry i olejem sezamowym. Odstawić.

2Rozgrzać olej w woku lub na dużej patelni, w czasie gdy ryż się gotuje. Smażyć marchewkę i pory, cały czas mieszając, przez 2–3 minuty. Dodać mieszankę sosów i sherry oraz orzechy nerkowca. Doprawić solą i pieprzem.

3Wymieszać ryż z zawartością patelni. Posypać ziarnami i wymieszać.

Porcja dla:

4 osób