Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
15 min.
Całkowity czas:
55 min.

Świeże małże duszone w białym winie z odrobiną chili i szafranu. To proste, a jednocześnie wykwintne danie może być wspaniałą przystawką. Podawać z kieliszkiem białego wina.

Składniki:

  • 75 ml oliwy z oliwek
  • 1 mała suszona papryczka chili
  • 1 liść laurowy
  • 1/2 cebuli, posiekanej
  • 1 deserowa łyżeczka mąki
  • szczypta szafranu
  • 1 szklanka wytrawnego białego wina
  • 1 kg małży (namoczonych w osolonej wodzie na 30 minut)

Przygotowanie:

1Na dużej patelni rozgrzać oliwę. Dodać chili i liść laurowy, podgrzewać przez kilka minut, uważając aby się nie przypaliło.

2Dodać cebulę i smażyć, aż zmięknie. Dodać mąkę i szafran, wymieszać, zalać winem i doprowadzić do wrzenia.

3Kiedy się zagotuje, dodać małże. Gotować, aż małże się otworzą (wyrzucić te, które się nie otworzyły). Natychmiast podawać.

Porcja dla:

4 osób