Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Czas gotowania:
15 min.
15 min.
Całkowity czas:
55 min.
55 min.
Świeże małże duszone w białym winie z odrobiną chili i szafranu. To proste, a jednocześnie wykwintne danie może być wspaniałą przystawką. Podawać z kieliszkiem białego wina.
Składniki:
- 75 ml oliwy z oliwek
- 1 mała suszona papryczka chili
- 1 liść laurowy
- 1/2 cebuli, posiekanej
- 1 deserowa łyżeczka mąki
- szczypta szafranu
- 1 szklanka wytrawnego białego wina
- 1 kg małży (namoczonych w osolonej wodzie na 30 minut)
Przygotowanie:
1Na dużej patelni rozgrzać oliwę. Dodać chili i liść laurowy, podgrzewać przez kilka minut, uważając aby się nie przypaliło.
2Dodać cebulę i smażyć, aż zmięknie. Dodać mąkę i szafran, wymieszać, zalać winem i doprowadzić do wrzenia.
3Kiedy się zagotuje, dodać małże. Gotować, aż małże się otworzą (wyrzucić te, które się nie otworzyły). Natychmiast podawać.
Porcja dla:
4 osób