Czas przygotowania:
30 min.
30 min.
Czas gotowania:
30 min.
30 min.
Całkowity czas:
60 min.
60 min.
Pyszne chrupiące placuszki ziemniaczane z dodatkiem cukinii. Najlepiej smakują z sosem czosnkowym lub gęstym jogurtem greckim.
Składniki:
- 5-6 średnich ziemniaków
- 1 mała cukinia
- 1 średnia cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 jajka
- 2-3 łyżki mąki tortowej
- olej do smażenia
Przygotowanie:
1Ziemniaki umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
2Cukinię umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Po 5 minutach odcisnąć z niej nadmiar wody.
3Obraną cebulę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, dodać do ziemniaków.
4Do masy ziemniaczanej dodać cukinię, wyciśnięty ząbek czosnku, wbić jajka i dodać mąkę.
5Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem.
6Na patelni rozgrzać olej i smażyć na rumiano placuszki ziemniaczane średniej wielkości (2 łyżki masy na placek).
7Podawać z sosem czosnkowym lub gęstym jogurtem greckim.
Porcja dla:
20 osób