Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
60 min.

Pyszne chrupiące placuszki ziemniaczane z dodatkiem cukinii. Najlepiej smakują z sosem czosnkowym lub gęstym jogurtem greckim.

Składniki:

  • 5-6 średnich ziemniaków
  • 1 mała cukinia
  • 1 średnia cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 jajka
  • 2-3 łyżki mąki tortowej
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

1Ziemniaki umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

2Cukinię umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Po 5 minutach odcisnąć z niej nadmiar wody.

3Obraną cebulę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, dodać do ziemniaków.

4Do masy ziemniaczanej dodać cukinię, wyciśnięty ząbek czosnku, wbić jajka i dodać mąkę.

5Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem.

6Na patelni rozgrzać olej i smażyć na rumiano placuszki ziemniaczane średniej wielkości (2 łyżki masy na placek).

7Podawać z sosem czosnkowym lub gęstym jogurtem greckim.

Porcja dla:

20 osób