Czas przygotowania:
45 min.
Czas gotowania:
12 min.
Całkowity czas:
57 min.

Pyszne, puszyste babeczki z nadzieniem z serka śmietankowego i wędzonego łososia, będą idealne na każde przyjęcie! Uwaga! Można zmniejszyć wszystkie składniki o połowę.

Składniki:

  • 100 g roztopionego masła
  • 6 jaj
  • sól
  • pieprz
  • 3 łyżki musztardy, np. dijon
  • 200 g mąki
  • 5 g proszku do pieczenia
  • 2 łyżki małych kaparów (bardzo dobrze odsączonych z zalewy, powinny być suche)

Przygotowanie:

1Babeczki: Rozpuszczamy masło na bardzo wolnym ogniu, żeby się nie sklarowało, studzimy.

2Dodajemy do całych jajek, doprawiamy solą oraz pieprzem, mieszamy z musztardą.

3Do masy dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem dopieczenia, mieszamy, dodajemy resztę składników.

4Wypełniamy silikonowe babeczki do 70% wysokości masą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 st C. Pieczemy na złoty kolor ok. 12 minut.

5Masa łososiowa: W międzyczasie przygotowujemy serek łososiowy do babeczek. Do miski przekładamy serek, jogurt, łososia i miksujemy blenderem na gładką masę. Gęstość masy kontrolujemy jogurtem greckim. Do serka dodajemy koperek, skórkę i sok z cytryny i mieszamy.

6Upieczone babeczki studzimy na kratce. Łyżeczką lub takim przyrządem jak na zdjęciu wycinamy otwór w ostudzonej babeczce i napełniamy ją kremowym twarożkiem.

7Wierzch babeczki wyrównujemy łopatką cukierniczą i posypujemy grubo mielonym czarnym pieprzem. Do dekoracji możemy użyć również: plasterki cytryny, większe kawałki koperku i kapary.

Porcja dla:

12 osób