45 min.
12 min.
57 min.
Pyszne, puszyste babeczki z nadzieniem z serka śmietankowego i wędzonego łososia, będą idealne na każde przyjęcie! Uwaga! Można zmniejszyć wszystkie składniki o połowę.
Składniki:
- 100 g roztopionego masła
- 6 jaj
- sól
- pieprz
- 3 łyżki musztardy, np. dijon
- 200 g mąki
- 5 g proszku do pieczenia
- 2 łyżki małych kaparów (bardzo dobrze odsączonych z zalewy, powinny być suche)
Przygotowanie:
1Babeczki: Rozpuszczamy masło na bardzo wolnym ogniu, żeby się nie sklarowało, studzimy.
2Dodajemy do całych jajek, doprawiamy solą oraz pieprzem, mieszamy z musztardą.
3Do masy dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem dopieczenia, mieszamy, dodajemy resztę składników.
4Wypełniamy silikonowe babeczki do 70% wysokości masą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 st C. Pieczemy na złoty kolor ok. 12 minut.
5Masa łososiowa: W międzyczasie przygotowujemy serek łososiowy do babeczek. Do miski przekładamy serek, jogurt, łososia i miksujemy blenderem na gładką masę. Gęstość masy kontrolujemy jogurtem greckim. Do serka dodajemy koperek, skórkę i sok z cytryny i mieszamy.
6Upieczone babeczki studzimy na kratce. Łyżeczką lub takim przyrządem jak na zdjęciu wycinamy otwór w ostudzonej babeczce i napełniamy ją kremowym twarożkiem.
7Wierzch babeczki wyrównujemy łopatką cukierniczą i posypujemy grubo mielonym czarnym pieprzem. Do dekoracji możemy użyć również: plasterki cytryny, większe kawałki koperku i kapary.
Porcja dla:
12 osób