Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
45 min.
Całkowity czas:
235 min.

Wspaniały sposób na danie obiadowe. Ten przepis zawsze wzbudza aplauz. Pieczona polędwiczka wieprzowa, marynowana w sosie sojowym z imbirem i ziarnem sezamowym. Najlepiej smakuje podawana z ziemniakami i świeżą sałatką.

Składniki:

  • 1/2 szklanki (120 ml) sosu sojowego
  • 3 łyżki cukru kryształu
  • 2 łyżki cebuli, posiekanej
  • 2 ząbki czosnku, wyciśniete przez praskę
  • 2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/4 szklanki (35 g) ziaren sezamu
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 500 g polędwicy wieprzowej

Przygotowanie:

1Wymieszać sos sojowy z cukrem, cebulą, czosnkiem, imbirem, sezamem i olejem. Dodać polędwicę i dobrze pokryć marynatą, przykryć i wstawić do lodówki na 3 godziny, od czasu do czasu obracając mięso w marynacie.

2Rozgrzać piekarnik do temperatury 190 stopni C.

3Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego, marynatę zachować. Piec przez 45 minut. Po upieczeniu pokroić na plastry.

4W czasie gdy mięso się piecze, podgrzać marynatę i gotować przez 3-5 minut. Polać nią plastry upieczonego mięsa i podawać.

Porcja dla:

8 osób