Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
60 min.
60 min.
Całkowity czas:
555 min.
555 min.
Sprawdzony przepis na soczystą pieczeń. Szynka pieczona w rękawie z dodatkiem aromatycznych ziół. Zawsze pyszna.
Składniki:
- 1,2 kg szynki bez kości
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 3 łyżki przegotowanej wody
- 6 ząbków czosnku
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
Przygotowanie:
1Mięso dokładnie opłukać, wysuszyć ręcznikiem papierowym.
2Przygotować marynatę: w słoiku oliwę połączyć z wodą, wcisnąć czosnek, dodać pozostałe przyprawy i zioła, zamknąć słoik i całość energicznie wstrząsnąć.
3Zamarynować szynkę i zostawić ją na noc w lodówce.
4Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.
5Włożyć szynkę do rękawa do pieczenia i piec przez około godzinę.
6Podawać na ciepło jak i na zimno, z chrzanem lub żurawiną.
Porcja dla:
6 osób