Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
60 min.
Całkowity czas:
555 min.

Sprawdzony przepis na soczystą pieczeń. Szynka pieczona w rękawie z dodatkiem aromatycznych ziół. Zawsze pyszna.

Składniki:

  • 1,2 kg szynki bez kości
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki przegotowanej wody
  • 6 ząbków czosnku
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe

Przygotowanie:

1Mięso dokładnie opłukać, wysuszyć ręcznikiem papierowym.

2Przygotować marynatę: w słoiku oliwę połączyć z wodą, wcisnąć czosnek, dodać pozostałe przyprawy i zioła, zamknąć słoik i całość energicznie wstrząsnąć.

3Zamarynować szynkę i zostawić ją na noc w lodówce.

4Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.

5Włożyć szynkę do rękawa do pieczenia i piec przez około godzinę.

6Podawać na ciepło jak i na zimno, z chrzanem lub żurawiną.

Porcja dla:

6 osób