60 min.
15 min.
675 min.
Obrane ze skórki pomidory zapasteryzowane w słoikach. Takie przetwory są doskonałe na zimę, kiedy możemy zrobić zupę albo sos z pomidorów, które smakują o wiele lepiej niż sklepowe.
Składniki:
- 9 lub 10 litrowych słoików
- 1 pęczek bazylii (opcjonalnie)
- 10 kg pomidorów San Marzano (lub np. Roma)
Przygotowanie:
1Umyć słoiki i zakrętki w gorącej wodzie lub w zmywarce.
2Bazylię opłukać, pozrywać liście.
3Umyć pomidory i zrobić na czubkach nacięcia w kształcie krzyżyka.
4Przygotować 2 miski: jedną z wrzątkiem, a drugą z lodowatą wodą (można wrzucić do niej dodatkowo kostki lodu).
5Zanurzać pomidory we wrzątku na 1-2 minuty, a następnie wyjąć łyżką cedzakową i zanurzyć w lodowatej wodzie. Obrać (skórka zejdzie łatwo dzięki szybkim zmianom temperatury).
6Napełniać pomidorami słoiki, zostawiając ok 2 cm wolnej przestrzeni od górnej krawędzi słoików. Dodać na wierzch po kilka liści bazylii. Pomidory docisnąć, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza, a krawędzie słoików przetrzeć czystą szmatką.
7Zakręcić słoiki i wstawić do garnka z zimną wodą. Gotować przez 15 minut od momentu, gdy woda zacznie wrzeć.
8Wyłączyć ogień pod garnkiem, ale pozostawić słoiki w środku, aż do czasu, gdy woda całkowicie ostygnie (ok. 8-10 godzin).
Porcja dla:
10 osób