Czas przygotowania:
35 min.
Czas gotowania:
25 min.
Całkowity czas:
180 min.

Te przekąski można przygotować na zapas i zamrozić nieupieczone roladki. W zamrażalniku poleżą nawet 3 miesiące.

Składniki:

  • 225 g serka śmietankowego o temperaturze pokojowej
  • 150 g miękkiego masła
  • 250 g (2 szklanki) mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,25 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 300 g mrożonego posiekanego szpinaku

Przygotowanie:

1W dużej misce zmiksować serek śmietankowy z masłem. Dodać 2 szklanki mąki, łyżeczkę proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki soli i 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej, i dobrze wymieszać. Podzielić ciasto na dwie kule, zawinąć w folię spożywczą. Chłodzić przez 30 do 60 minut, aż ciasto będzie się łatwo poddawać dalszej obróbce.

2Nagrzać piekarnik do 200°C.

3Szpinak podgrzać w dużej patelni na małym ogniu, a następnie odcedzić. Wycisnąć nadmiar wody i odstawić.

4W dużej patelni roztopić 2 łyżki masła. Dodać pieczarki i cebulę. Wymieszać i podsmażać na średnim ogniu przez 3 minuty, aż cebula będzie miękka. Dodać szpinak, łyżkę mąki, oregano, sól, sok z cytryny i czosnek granulowany. Dusić, mieszając, aż mieszanina zgęstnieje. Dodać parmezan. Odstawić do wystygnięcia.

5Na posypanej mąką stolnicy rozwałkować jedną kulę ciasta na kształt prostokąta wielkości ok. 30×20 cm. Na cieście rozprowadzić połowę farszu, pozostawiając margines ok. 1 cm od krawędzi ciasta. Zaczynając od krótszego boku, zwinąć ciasto z farszem w rulon, krawędzie zwilżyć wodą i skleić. Powtórzyć to samo z drugim kawałkiem ciasta. Przykryć rolady i włożyć na godzinę do lodówki. Pokroić rolady w plastry grubości 1,5 centymetra . Położyć na nienatłuszczoną blachę do pieczenia.

6Piec 20 minut, aż ciasto nabierze złotego koloru. Przełożyć z blachy na metalową podstawkę. Podawać ostudzone.

Porcja dla:

30 osób