Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
45 min.
Całkowity czas:
55 min.

Puree z dyni można wykorzystać do zupy, do ciasta dyniowego, albo do risotto z dyni. Jeśli spakujecie je w woreczki, możecie je przechowywać w zamrażarce do 8 miesięcy.

Składniki:

  • 1 dynia

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C.

2Odłamać ogonek, a dynię przekroić na pół. Łyżką usunąć pestki i miękki miąższ. (Pestki można ususzyć lub upiec.)

3Dynię ułożyć przekrojoną stroną do góry na dużej blasze i piec w 200°C przez 1 godzinę, aż będzie bardzo miękka. Odstawić aby ostygła.

4Wydrążyć miąższ i zmiksować w blenderze.

5Zużyć od razu lub przechowywać w zamrażalniku (w woreczkach do mrożenia) do 8 m-cy.

Porcja dla:

600 osób