Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Czas gotowania:
45 min.
45 min.
Całkowity czas:
55 min.
55 min.
Puree z dyni można wykorzystać do zupy, do ciasta dyniowego, albo do risotto z dyni. Jeśli spakujecie je w woreczki, możecie je przechowywać w zamrażarce do 8 miesięcy.
Składniki:
- 1 dynia
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C.
2Odłamać ogonek, a dynię przekroić na pół. Łyżką usunąć pestki i miękki miąższ. (Pestki można ususzyć lub upiec.)
3Dynię ułożyć przekrojoną stroną do góry na dużej blasze i piec w 200°C przez 1 godzinę, aż będzie bardzo miękka. Odstawić aby ostygła.
4Wydrążyć miąższ i zmiksować w blenderze.
5Zużyć od razu lub przechowywać w zamrażalniku (w woreczkach do mrożenia) do 8 m-cy.
Porcja dla:
600 osób