10 min.
10 min.
20 min.
Rosti to placki ziemniaczane rodem ze Szwajcarii, lubiane jednak na całym świecie! Większość ludzi nie zdaje sobie jednak sprawy z tego, że w samej Szwajcarii jest wiele sposobów ich przygotowania. W wersji berneńskiej ziemniaki są starte na grubych oczkach. Zawsze podaję je ze skwarkami.
Składniki:
- 750 g ziemniaków ugotowanych poprzedniego dnia (nie za bardzo ugotowancyh)
- 100 g boczku pokrojonego w kostkę
- 1 łyżeczka soli
- 3-4 łyżki masła
Przygotowanie:
1Ziemniaki zetrzeć na tarce na grubych oczkach lub pokroić w cienkie plastry. Wymieszać z solą i boczkiem.
2Na patelni teflonowej stopić masło, dodać starte ziemniaki i zamieszać kilka razy aby wymieszały się dobrze z tłuszczem.
3Dorze usmażyć na średnim ogniu, odwracając kilka razy. Pod koniec smażenia ścisnąć ziemniaki razem i zwiększyć ogień tak, aby spód przysmażył się tworząc chrupiącą skórkę.
4Podawać chrupiącą skórką ku górze.
Porcja dla:
4 osób