Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
100 min.

Kurczak pieczony pod grillem w aromatycznej marynacie, podany w ciepłym chlebku pita z warzywami i sosem jogurtowo-czosnkowym. Pycha!

Składniki:

  • 500 g jogurtu greckiego
  • 1 ogórek, obrany i posiekany
  • 1,2 łyżeczki suszonego koperku
  • 2 ząbki czosnku, wyciśnięte przez praskę
  • 1 łyżeczka octu 5%
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
  • sól i pieprz do smaku
  • 4 ząbki czosnku, wyciśnięte przez praskę
  • sok z 1 cytryny
  • 2 łyżeczki czerwonego octu winnego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • 600 g piersi z kurczaka, pokrojonych w cienkie paski

Przygotowanie:

1Sos: Wszystkie składniki na sos umieścić w blenderze i zmiksować, aż sos będzie miał gładką konsystencję. Odstawić.

2Kurczak: Wszystkie składniki na marynatę wymieszać dokładnie w szklanej lub ceramicznej misce. Dodać kawałki kurczaka i wymieszać, żeby się dobrze pokrył marynatą. Przykryć miskę folią spożywczą i wstawić do lodówki na godzinę.

3Włączyć piekarnik na funkcji „grill” i ustawić raszkę w piekarniku ok. 15 cm od źródła ciepła.

4Wyciągnąć kawałki kurczaka z marynaty i strząsnąć jej nadmiar. Resztki marynaty wyrzucić. Kurczaka ułożyć na dużej blaszce do pieczenia.

5Grillować kurczaka aż się przyrumieni (ok. 2-4 minuty z każdej strony).

6Przełożyć upieczonego kurczaka na talerz i odstawić na 5 minut.

7W dużej patelni na średnim ogniu rozgrzać 1 łyżeczkę oliwy z oliwek. Kłaść na patelnię po 1 chlebki pita i smażyć, aż będą ciepłe i miękkie (ok 2 minuty na chlebek).

8Do ciepłych chlebków pita nakładać kawałki kurczaka, polać sosem, dodać pomidory, cebulę i sałatę. Smacznego!

Porcja dla:

6 osób