20 min.
20 min.
100 min.
Kurczak pieczony pod grillem w aromatycznej marynacie, podany w ciepłym chlebku pita z warzywami i sosem jogurtowo-czosnkowym. Pycha!
Składniki:
- 500 g jogurtu greckiego
- 1 ogórek, obrany i posiekany
- 1,2 łyżeczki suszonego koperku
- 2 ząbki czosnku, wyciśnięte przez praskę
- 1 łyżeczka octu 5%
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
- sól i pieprz do smaku
- 4 ząbki czosnku, wyciśnięte przez praskę
- sok z 1 cytryny
- 2 łyżeczki czerwonego octu winnego
- 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
- 1 łyżka suszonego oregano
- 600 g piersi z kurczaka, pokrojonych w cienkie paski
Przygotowanie:
1Sos: Wszystkie składniki na sos umieścić w blenderze i zmiksować, aż sos będzie miał gładką konsystencję. Odstawić.
2Kurczak: Wszystkie składniki na marynatę wymieszać dokładnie w szklanej lub ceramicznej misce. Dodać kawałki kurczaka i wymieszać, żeby się dobrze pokrył marynatą. Przykryć miskę folią spożywczą i wstawić do lodówki na godzinę.
3Włączyć piekarnik na funkcji „grill” i ustawić raszkę w piekarniku ok. 15 cm od źródła ciepła.
4Wyciągnąć kawałki kurczaka z marynaty i strząsnąć jej nadmiar. Resztki marynaty wyrzucić. Kurczaka ułożyć na dużej blaszce do pieczenia.
5Grillować kurczaka aż się przyrumieni (ok. 2-4 minuty z każdej strony).
6Przełożyć upieczonego kurczaka na talerz i odstawić na 5 minut.
7W dużej patelni na średnim ogniu rozgrzać 1 łyżeczkę oliwy z oliwek. Kłaść na patelnię po 1 chlebki pita i smażyć, aż będą ciepłe i miękkie (ok 2 minuty na chlebek).
8Do ciepłych chlebków pita nakładać kawałki kurczaka, polać sosem, dodać pomidory, cebulę i sałatę. Smacznego!
Porcja dla:
6 osób