Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
25 min.
Całkowity czas:
7255 min.

Sezon na pomidory trwa, nie ma więc potrzeby kupowania pomidorów w puszce! Warto zrobić swoje z zapasem na zimę!

Składniki:

  • 6,5 kg pomidorów lima
  • 1 łyżeczka soli
  • szczypta pieprzu
  • 4 litrowe słoiki

Przygotowanie:

1Pomidory myjemy i sparzamy wrzątkiem.

2Sparzone pomidory pozbawiamy skóry.

3Wybieramy około 8-10 pomidorów, wkładamy do garnka i miksujemy.

4Do zmiksowanych pomidorów dodajemy sól i szczyptę pieprzu i dusimy przez 10 minut na małym ogniu.

5Pozostałe, obrane ze skórek pomidory układamy do słoików.

6Zalewamy sokiem pomidorowym, zakręcamy słoiki i pasteryzujemy przez 15 minut.

7Pomidory będą gotowe do spożycia za 4-5 dni.

Porcja dla:

4 osób