Czas przygotowania:
30 min.
30 min.
Czas gotowania:
25 min.
25 min.
Całkowity czas:
7255 min.
7255 min.
Sezon na pomidory trwa, nie ma więc potrzeby kupowania pomidorów w puszce! Warto zrobić swoje z zapasem na zimę!
Składniki:
- 6,5 kg pomidorów lima
- 1 łyżeczka soli
- szczypta pieprzu
- 4 litrowe słoiki
Przygotowanie:
1Pomidory myjemy i sparzamy wrzątkiem.
2Sparzone pomidory pozbawiamy skóry.
3Wybieramy około 8-10 pomidorów, wkładamy do garnka i miksujemy.
4Do zmiksowanych pomidorów dodajemy sól i szczyptę pieprzu i dusimy przez 10 minut na małym ogniu.
5Pozostałe, obrane ze skórek pomidory układamy do słoików.
6Zalewamy sokiem pomidorowym, zakręcamy słoiki i pasteryzujemy przez 15 minut.
7Pomidory będą gotowe do spożycia za 4-5 dni.
Porcja dla:
4 osób